Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις  εκδηλώσεις για την απότιση φόρου τιμής στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων στις 20 Μαΐου 2012, συμμετείχε η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων με την αποστολή τιμητικού αγήματος, το οποίο συνόδευε το λάβαρο του συλλόγου τόσο στην δοξολογία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό ναό, όσο και στην κατάθεση στεφάνου που ακολούθησε.

Η πρόεδρος του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα στην ομιλία της στον Μητροπολιτικό ναό, κατέδειξε τα αποτελέσματα της «λείανσης» της Μνήμης και της αναγκαιότητας διατήρησης της φλόγας της ζωντανής:
«…Αποτέλεσμα της λείανσης της Μνήμης είναι  τελετές μνήμης που οι συμμετέχοντες έχουν πιο άδεια μάτια κι από αυτά των νεκρών που τιμούν καθώς και υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί μας που καταθέτουν στεφάνι στο Μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ αμά τη επισκέψη τους στην γείτονα, με τη δικαιολογία του «είθισται» και του ότι υπήρξε μεγάλος ηγέτης για το λαό του λησμονώντας πως την ίδια ώρα υπήρξε μέγας σφαγέας του δικού μας.  Επιπλέον, πολιτικοί φορείς μας με μνήμη λειασμένη είναι πρόθυμοι να οργανώσουν πορείες για την Γενοκτονία στη Ρουάντα την ίδια ώρα που αντιμετωπίζουν τους αγώνες για την διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο ως αποκύημα εθνικιστικών και σωβινιστικών τάσεων των Ποντίων. Για να μην αναφερθεί  το πανταχού παρόν «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας. Μια ιδέα που χρόνια τώρα ζυμώνεται στην Ελληνική κοινωνία για όλα τα φλέγοντα Εθνικά ζητήματα μας από την Γενοκτονία στον Πόντο, την Μικρασιατική καταστροφή, τον μαύρο Σεπτέμβρη της Πόλης, την Κύπρο και τη Θράκη και μας οδηγεί σε στάση σκυψίματος του κεφαλιού υπό το καθεστώς φόβου μη χαθεί η πολύτιμη φιλία με την κείθε πλευρά του Αιγαίου.  Η μνήμη λειαίνεται και οι Ιστορικοί μας ομιλούν περί συνωστισμού στο λιμάνι της Σμύρνης, και Ακαδημαϊκοί μας, σμίγουν τα ξίφη για το αν η λέξη «Γενοκτονία» αρμόζει στα όσα στον Πόντο συνέβησαν.  Η    μνήμη λειαίνεται και οι τηλεπαρουσιαστές ειδήσεων, σαν από τα πριν να το χαν συμφωνημένο βγαίνουν και ανακοινώνουν όλοι, μηδενός εξαιρεμένου,  πως η  ημέρα ανεύρεσης των εκατοντάδων καμένων σκελετών στον προαύλιο χώρο της παλιάς εκκλησίας της Σαμψούντας αποτελεί ημέρα πένθους για τους απανταχού Ποντίους. Και δεν βρίσκεται ούτε ένας να τους αντικρούσει και να τους βροντοφωνάξει, Όχι! Σήμερα είναι ημέρα πένθους για όλους μας.  Γιατί στον Πόντο «επέθαναν» κι  «ετάφαν»  όχι απλά Έλληνες αλλά Τραντέλλενες, τριάντα τον  αριθμό φορές Έλληνες.»
Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην πλατεία Συνοικισμού (Μικράς Ασίας).

 

  ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
            Η Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας
          Λένα Σαββίδου                                                             Νόπη Παπαδοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς