Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

4Η ΕΥΞΕΙΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΑ

Οι πράξεις ηρωισμού στις σελίδες της Ιστορίας γράφονται με αίμα. Άλλες μνημονεύονται για χρόνια για να τιμούν τους ήρωες, κι άλλες παραμένουν ξεχασμένες από τον πολύ κόσμο. Ένας τέτοιος λησμονημένος ήρωας ήταν κι ο Κωνσταντίνος Κουκίδης, το όνομα του οποίου είναι σε λίγους γνωστό.


Όταν το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, οι Γερμανοί κατακτητές έμπαιναν στην Αθήνα, ο νεαρός εύζωνας, ποντιακής καταγωγής, ήταν φρουρός στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η νέα «αρχή» των κατακτητών, σηματοδοτώντας την αφετηρία της τυρρανίας της, διατάσσει την υποστολή της ελληνικής σημαίας και την ύψωση της μισητής σβάστικας.
«Κατέβασε την κάτω. Και ύψωσε την σβάστικα» διατάσσει τον Κουκίδη ο λοχαγός Γιάκομπι. Η υποστολή της γαλανόλευκης για τον Κουκίδη, είναι από μόνη της μια αβάσταχτη ατίμωση. Η πατριωτική του ψυχή δεν λογαριάζει δεύτερες σκέψεις. Υποστέλλει την ελληνική σημαία, την τυλίγεται σαν σάβανο, και θυσιάζεται πηδώντας από τον Ιερό Βράχο.

Οι μέγιστες τιμές δεν αξίζουν μόνο σε αυτούς που ζούνε σαν ήρωες, αλλά κυρίως σε αυτούς που πεθαίνουν σαν ήρωες. Τέτοιος ήταν ο Κουκίδης, ένα ήρωας που δεν λογάριασε τον θάνατο και με αυτήν του την αυτοθυσία εξευτέλισε το σιδερόφρακτο Γερμανικό απόσπασμα. Δίδαξε με το θάνατο του τι σημαίνει αγνή αγάπη για την πατρίδα, αναγκάζοντας ακόμα και τους «δημίους» της Ελλάδας, να τιμήσουν τον ηρωισμό του, επιτρέποντας δίπλα στην σημαία του κατακτητή να κυματίζει και η γαλανόλευκη.

Τιμή και δόξα λοιπόν στον λησμονημένο, μα και «Αθάνατο» ήρωα Κωνσταντίνο Κουκίδη. Και είθε να γίνει παράδειγμα για όλους μας το αδούλωτο Ελληνικό του φρόνημα, σήμερα, που το έχουμε τόσο ανάγκη. Προς τιμήν του ήρωα αυτού και όλων των Ελλήνων Ηρώων αλλά και για τον το εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Άργους Ορεστικού, η Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού σας προσκαλεί να παρευρεθείτε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 στην 4η «Ευξείνιο Στράτα» - περίπατο. Σημείο εκκίνησης και τερματισμός του περιπάτου θα είναι το μνημείο Eθνικής Aυτογνωσίας Ποντίων στο Άργος Ορεστικό, με ώρα εκκίνησης 5:00 μ.μ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς