Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ»

Δελτίο τύπου
Με μεγάλη επιτυχία και φέτος έληξε το 3ο Πρωτάθλημα Τάβλι που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του, που βρίσκεται επί της οδού Κ. Βάρναλη 12 στην Μεταμόρφωση..

Το ΣΑΕ, παρελθόν και μέλλον

Το θέμα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, είναι σοβαρότερο από ότι προσδιορίζει η μικρή διεισδυτικότητά του στην Ομογένεια. (<Το Σ.Α.Ε. ως έχει ο Νόμος δεν εκφράζει “όλες τις δυνάμεις του απανταχού Ελληνισμού”, παρά ένα ποσοστό της ομογένειας στο εξωτερικό, ίσως μικρότερο του 5%>- Σελίδα 5 παρατήρηση 3 Προτάσεις του Προεδρείου του Σ.Α.Ε. για την Τροποποίηση του Nόμου υπ’ Αριθμ. 3480, Οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και άλλες διατάξεις).

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ενόχληση των Τούρκων για τη διόρθωση του περιβόητου "συνωστισμού της Σμύρνης" στο σχολικό βιβλίο

Ενόχλησε την Τουρκία τα όσα αναφέρει το νέο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, για την καταστροφή της Σμύρνης το καλοκαίρι του 1922 που αντικατέστησε την παλαιότερη έκδοση με το περιβόητο «συνωστισμό» της κυρίας Μαρίας Ρεπούση. 
Χαρακτηριστικός είναι το δημοσίευμα της  Milliyet. «Βρικολάκιασε το πνεύμα πολέμου στον γείτονα» αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας  πως στο νέο βιβλίο ιστορίας «υπάρχουν πολύ βαριές διατυπώσεις αναφορικά με την είσοδο του τουρκικού στρατού στην Σμύρνη», εκφράζοντας παράλληλα ενόχληση για το γεγονός πως ο «συνωστισμός» αντικαταστάθηκε με το «διωγμό» των Ελλήνων. 

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

31ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.

Η μεγάλη γιορτή των ποντίων της διασποράς.
 Σαββάτο 2 Ιουνίου 2012 στην πόλη του Ludwigshafen

Commémoration du génocide des arméniens Lyon 24/04/2012


" ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ ΕΦΤΑΝΕ ΠΑΡΑΚΑΘ' "



Λαλούμε σας σο Παρακάθ᾽εμούν! Θα είναιτε τη Σάββαν 28 τ᾽Aπριλή 2012.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Π.Ο.Ε ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
e-mail:info@poe.org.gr
www.poe.org.gr                                                                                   Θεσσαλονίκη, 24-4-2012
                                                                                                            Αρ.Πρ.:4980
  Προς: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι μόνο μια επέτειος

Ν. Λυγερός
Η γενοκτονία των Αρμενίων δεν είναι μόνο μια επέτειος αλλά μια πραγματικότητα. Η γενοκτονία δεν υπάρχει μόνο στις 24 Απριλίου και δεν τη θυμόμαστε μόνο αυτή τη μέρα. Είναι ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και κατά συνέπεια δεν διαγράφεται από τη μνήμη μας όσο και να το θέλει το τουρκικό καθεστώς. Δεν ξεχνάμε επιπλέον, διότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν θέλει να αποδεχτεί ότι ο Κεμάλ δεν ήταν παρά ένας Χίτλερ και τίποτα άλλο. Ο Κεμάλ είναι ένας γενοκτόνος. Κεμάλ, ο γενοκτόνος. Αυτό είναι το όνομά του και κανένα άλλο και όσο δεν το αποδέχεται η Τουρκία τόσο συμμετέχει στη γενοκτονία της μνήμης. Τα θεμέλια του κεμαλικού κράτους είναι τα κόκαλα των Αρμενίων και με το αίμα τους έδεσε το τούρκικο ατσάλι.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ''

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης ΄΄ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ΄΄  ευχαριστεί θερμά το παιδικό τμήμα του συλλόγου, που αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο από τα μαθήματα και το παιχνίδι του, καθώς και όλους όσους  συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση των δύο υπέροχων παιδικών θεατρικών παραστάσεων,  την  Κυριακή  18 Μαρτίου 2012 στο Κινηματοθέατρο ΄΄Αλ.Μινωτής΄΄  του δημαρχείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΩΡΑ 19.00

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
e-mail:info@poe.org.gr
www.poe.org.gr


Θεσσαλονίκη, 24-4-2012
Αρ.Πρ.:4979


Θέμα: Μεγάλη ποντιακή συναυλία στην Δράμα

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν μόνο η αρχή

Η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν μόνο η αρχή και δεν εννοούμε απλώς ότι γενικεύτηκε με την γενοκτονία των Ασσυρο – Χαλδαίων, των Εβραίων και των Ποντίων. Διότι ήταν μία συλλογική και ολική προσπάθεια εξόντωσης κάθε μη μουσουλμανικού πληθυσμού στην επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων


Η Αρμενική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης διοργανώνει την Κυριακή 22 Απριλίου, Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, με αφορμή την 97η επέτειο των τραγικών γεγονότων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Θα παραστούν επίσημοι προσκεκλημένοι από την Πρεσβεία της Αρμενίας και την Αρμενική Εκκλησία. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο

Αντάμωμα Ποντιακής Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου

Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματίων Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου διοργανώνουν στις 5 Μαϊου <<Αντάμωμα Ποντιακής Νεολαίας Δυτ. Μακεδονίας και Ηπείρου>>. Τηλ. Κρατήσεων: 6937411565, 2ο Χιλιόμετρο Πτολεμαϊδας - Φλώρινας .

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΑΛΩΝΑΚΙΑ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων σας εύχεται Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη και σας προσκαλεί στις 30 Απριλίου , Παραμονή Πρωτομαγιάς, να γλεντήσουμε παρέα στην αίθουσα του Συλλόγου με τους παρακάτω καλλιτέχνες :

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η γενοκτονία των Αρμενίων σε κόμιξ στα γαλλικά σχολεία

Την άμεση απόσυρση από το αναλυτικό πρόγραμμα των γαλλικών σχολείων ζήτησαν οι γονείς Τούρκων μαθητών. Το κόμιξ έδειχνε έναν Τούρκο χωρικό να κουβαλάει ένα τεράστιο καλάθι γεμάτο κρανία, πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη φράση «Γενοκτονία των Αρμενίων». Ο Τούρκος προσπαθεί να ανεβάσει το βαρύ φορτίο του σε ένα βουνό, που έχει στην κορυφή του τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Π.Ο.Ε. 19ΜΑΗ ΣΠΟΤ


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Μετά το πέρας της φιλανθρωπικής εκδήλωσης της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν προσφορές για τις άπορες οικογένειες της πόλης,

Πρωτάθλημα τάβλι και ποδοσφαίρου


Δελτίο τύπου
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 και ώρα 17:00, στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» επί της οδού Κ.Βάρναλη 12 θα διεξαχθεί το τρίτο κατά σειρά  πρωτάθλημα τάβλι. Όπως και πέρσι αναμένεται μεγάλος αριθμός παικτών διαφόρων επιπέδων που σίγουρα θα δυσκολευτούν για να περάσουν στην επόμενη φάση των αγώνων, όμως θα περάσουν ευχάριστα.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ταφικό έθιμο του Πόντου από τους Κρωμναίους την Κυριακή του Θωμά

Την Κυριακή του Θωμά η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση και στηρίζοντας τον λαϊκό πολιτισμό, θα αναβιώσει μια ενδιαφέρουσα ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο, εθιμική εκδήλωση, το « ταφικό έθιμο».. Μια σπουδαία τελετουργία με αρχαιοελληνικές ρίζες και συνδεδεμένη άρρηκτα με την ποντιακή παράδοση που μεταφέρθηκε από τον Πόντο  στην Καλαμαριά και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό, διατηρώντας έτσι την ποιότητα και τη γνησιότητά του.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ''

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ'' ,
εύχονται σε όλα τα μέλη της και σε όλον τον Ελληνισμό
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ   -   ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
το Αναστάσιμο φως να φωτίσει τις καρδιές όλων μας και να τις γεμισει με αγάπη !!!!
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ''
26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22
56122 ΜΕΝΕΜΕΝΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. - FAX : 2310-742777

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη



Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη
Η Ανάσταση του Κυρίου να γεμίσει τις καρδιές όλου του κοσμου με χαρες .
Tο Αναστάσιμο Φως να φέρει σε όλους 
Υγεία Χαρά Ευτυχία Αγάπη...

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Μετά το πέρας της φιλανθρωπικής εκδήλωσης της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, το περασμένο Σάββατο 31 Μαρτίου 2012, στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων της πόλης, όπου συγκεντρώθηκαν προσφορές για τους απόρους, ξεκίνησε και η  παράδοση αυτών στις φιλανθρωπικές οργανώσεις κι ενορίες που ανέλαβαν να τα προωθήσουν στον τελικό προορισμό τους.

: Εκδήλωση για τον Προσφυγικό Ελληνισμό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 2 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Β’ Τομέα Αθηνών, σε συνεργασία με τον Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» και τον Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε», εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «ΔΗΛΑΒΕΡΗ» στην Μεταμόρφωση Αττικής, με θέμα «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Από την Γενοκτονία και την Καταστροφή στην Επιβίωση και την Ανάπτυξη της Ελλάδος».
Η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα. Σπουδαίοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, πρόεδροι σωματείων, οργανισμών και συλλόγων του ποντιακού  και μικρασιατικού χώρου, καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Μανιάτης Κων/νος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Μεταμόρφωσης με πρώτο τον δήμαρχο κο Μιλτιάδη Καρπέτα  τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Ο καταξιωμένος ηθοποιός Λάζος Τερζάς, παρουσιαστής της εκδήλωσης, καθοδήγησε τους προσκεκλημένους πίσω στο χρόνο για να θυμηθούν και να μάθουν για τις αλησμόνητες πατρίδες μας.
Ο Ηλίας Υφαντίδης με την λύρα και την μοναδική του ερμηνεία  στο τραγούδι «Πόντιοι σ’όλον τον κόσμο», άνοιξε την αυλαία της εκδήλωσης.
Ο δόκτωρ Παυλίδης Αντώνης και ο καθηγητής Ουζούνογλου Νικόλαος μίλησαν για τον προσφυγικό Ελληνισμό κάνοντας ένα διάλογο απόψεων και τοποθετήσεων για την γενοκτονία και την καταστροφή μέχρι τα σύγχρονα χρόνια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος.
Έπειτα ακολούθησε η βράβευση των παιδιών που έλαβαν μέρος στον σχετικό διαγωνισμό ζωγραφίζοντας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.  Στην συνέχεια η χορωδία από τον χορευτικό όμιλο Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας είπε τραγούδια από την Μικρά Ασία αγγίζοντας τις ψυχές όλων μας. Αμέσως  μετά έγινε προβολή βίντεο με τίτλο «Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιάς» μας έφερε στο νου εικόνες από τα γεγονότα.
Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»  παρουσίασε χορούς του Πόντου με αποκορύφωση την πυρρίχιο χορό Σέρρα όπου κυριολεκτικά ο χορευτές αποθεώθηκαν από το κοινό.
Ο εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρουσίασε χορούς της Ιωνίας δίνοντας το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση.
Η αυλαία έπεσε με το τραγούδι «Σμύρνη, πατρίδα μου γλυκιά» που ερμήνευσε ένα μέλος της χορωδίας  του Χορευτικός Όμιλος Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας θυμίζοντας τη πολύ γλυκιά μας και αξέχαστη Σμύρνη.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν τα έργα όλων των παιδιών που ζωγράφισαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τους διοργανωτές ενώ παράλληλα δοκίμασαν και απόλαυσαν εδέσματα από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το δίκτυο www.mikrasiatis.gr

Για φωτογραφίες και
video της εκδήλωσης επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα του συλλόγου   www.facebook.com/efxsinospontos .



Με εκτίμηση


      Δ.Σ.

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς