Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τους κεκοιμημένους Κρωμναίους και τα δάκρυα του Μητροπολίτη Δράμας

Στα παρχάρια της Κρώμνης, μεταξύ απόκρημνων πλαγιών και δυσπρόσιτων βουνοκορφών, στέκουν ακόμα όρθιες, έστω και ερειπωμένες, πολλές Εκκλησίες «ορφανεμένες» από το ξεριζωμένο ποίμνιο που κάποτε σε αυτές λάτρευε τον Θεό και τους Αγίους και εκτεθειμένες στα στοιχεία της φύσης αλλά και στην ασεβή στάση και βέβηλη διάθεση ορισμένων εκ των μετοίκων σε αυτές τις πανέμορφες γωνιές του Πόντου. Ο Άγιος Θεόδωρος, πετρόκτιστος και άλλοτε περικαλλής Ιερός Ναός, όπως μαρτυρούν τα απομεινάρια του, «επιμένει» να συναντιέται καθημερινά με την ανατολή και τη δύση του ηλίου, με τους ανέμους και τις βροχές, με τα σύννεφα και το φεγγάρι, συνεχίζοντας μια  «μοναχική πορεία», από το 1923, με «συντροφιά» τα λείψανα των χιλιάδων Κρωμναίων που βρίσκονται ενταφιασμένοι στη γη των προγόνων τους.



Στο Ναό αυτό κάηκε και πάλι μοσχοθυμίαμα και διαβάστηκε τρισάγιο από τον Πατριάρχη του Γένους στη μνήμη των ψυχών όλων των Κρομναίων που «παραμένουν» στο Πόντο αλλά και όλων εκείνων που άφησαν την τελευταία τους πνοή μακριά από την Κρώμνη τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέβηκε με γοργό βήμα τον λόφο όπου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Θεοδώρου, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Δράμας Παύλο, με ρίζες από την Κρώμνη, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και Στκοντίντι Πέτρο, εκ της Εκκλησίας της Γεωργίας, κληρικούς και λαϊκούς από την Πόλη, την Ελλάδα και τη Γεωργία.

Με το βλέμμα στραμμένο στη κόγχη του Ιερού του Ναού, και μέσα από το κατεστραμμένο παράθυρο του προς όλο το οροπέδιο της Κρώμνης, ο Πατριάρχης, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες και τους κληρικούς, έψαλλε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των απανταχού κεκοιμημένων Κρωμναίων.

Συγκινημένος ο Μητροπολίτης Δράμας, με τα δάκρυα να κυλούν από τα μάτια του, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την ιδιαίτερη τιμή – και την ξεχωριστή στιγμή – να προσευχηθεί για όλους τους κεκοιμημένους Κρωμναίους.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού του στον Πόντο αισθάνθηκε πολλές φορές έντονα συναισθήματα για τα έργα, την ευλάβεια και τις αγωνίες του Γένους μας.

Αμέσως μετά, στον περίβολλο του Ναού, με θέα το Οροπέδιο, τις χαράδρες και τις βουνοκορφές των Ποντιακών Άλπεων ο Πατριάρχης και η συνοδοί του άκουσαν τραγούδια και σκοπούς του Πόντου που έπαιξε με τον Κεμεντζέ του ο δικηγόρος Θανάσης Στυλίδης από την Θεσσαλονίκη. Σε πολλά από αυτά τον συνόδευσε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος ο οποίος βίωσε γι’ άλλη μια φορά την εμπειρία της «επιστροφής» στα ίδια των προγόνων του…

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς