Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η αποκατάσταση των προσφύγων του 1923 στη Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης συνεχίζοντας τους κύκλους συζητήσεω για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου, πραγματοποιεί το τρίτο μάθημα του Α' κύκλου με θέμα: "Η αποκατάσταση των προσφύγων του 1923 στη Μακεδονία και ειδικότερα στην Κοζάνη. Οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις", την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19:00, στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Προσκεκλημένος εισηγητής για το τρίτο μάθημα είναι ο κ. Ευστάθιος Πελαγίδης, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Την επιστημονική επιμέλεια για την επιλογή του θεματολογίου και των εισηγητών αναφορικά με τον πρώτο κύκλο συζητήσεων με επίκεντρο την ιστορία, έχει ο κ. Στέλιος Ιωαννίδης.

Οι κύκλοι βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας σε συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση τριάντα πέντε χρόνων από την ίδρυση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς