Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Τι είναι η ρωμιοσύνη ;».

Με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων

Η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών, το σωματείο «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» και η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» διοργανώνουν το προσεχές Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 εκδήλωση – ομιλία με θέμα : «Τι είναι η ρωμιοσύνη ;». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Βησσαρίων» της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών (είσοδος παραποταμίως) στις 19:30 μ.μ. και περιλαμβάνει ομιλία του Δρ. Κοινωνικών Επιστημών Θοεφάνη Μαλκίδη με θέμα : «Τι είναι η ρωμιοσύνη ; Από το Μέγα Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη Βατάτζη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και το Μακρυγιάννη».

Ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΛΚΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς πρόσφυγες. Είναι διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών. Ασχολείται με τις εκφάνσεις της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στον Παρευξείνιο χώρο και τα Βαλκάνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ως Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και της Διεθνούς Ένωσης για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των Λαών, έχει πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για το Ποντιακό ζήτημα και ειδικότερα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, της ελευθερίας των Ποντιόφωνων στη σημερινή Τουρκία και για τους Πόντιους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για τη συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων.

Κυριότερα έργα του είναι τα εξής:

- Η πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη Θράκη, μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Αθήνα 2000.

- La situation de la Minorité Grecque en Albanie. A l ‘ égard du Droit International relatif a la protection des Minorités. Dimensions Politiques et Juridiques. (Με τον Στέφανο Αμπατζή). Paris 2000.

- Η αρμενική γενοκτονία και το δικαίωμα στη μνήμη. Κομοτηνή 2001.

- Προσαρμογή και συγκρότηση της αγροτικής κοινωνίας στο ελλαδικό κράτος. Αθήνα 2001.

- Οικονομία και κοινωνία στον Παρευξείνιο χώρο. Αθήνα 2002.

- Ευρωπαϊκή Ένωση και Παρευξείνιος Χώρος. Αθήνα 2004.

- Πολιτική, οικονομία και κοινωνία στη σύγχρονη Ρωσία. Αθήνα 2005

- Εθνικές και διεθνείς διαστάσεις του Ποντιακού ζητήματος. Αθήνα 2006

- Όψεις του αλβανικού εθνικού ζητήματος. Ιωάννινα 2006.

Τα κείμενα του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, ρωσική, τουρκική, βουλγαρική, αρμενική και αλβανική γλώσσα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Αναστασιάδη «Μνήμες του Ποντιακού Έπους 1913 – 1922» που περιλαμβάνει τη βιογραφία του γνωστού καπετάνιου του ποντιακού αντάρτικου Παντέλ Αγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς