Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τιμή στους τρικαλινούς πρόσφυγες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου του ιστορικού ΟΧΙ, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Νομού Τρικάλων ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση τιμής για τους πρόσφυγες της πόλης μας που συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των κατακτητών το 1940.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 στην Πλατεία Προσφυγικού Συνοικισμού (Μικράς Ασίας) και ώρα 11:30 π.μ.. Η ύστατη τιμή θα αποδοθεί στο πρόσωπο του ανήλικου προσφυγόπουλου Γιάννη Χατζηγιάννη, ο οποίος με άνανδρο και βίαιο τρόπο δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1944 από δωσίλογους, επειδή τον συνέλαβαν να μεταφέρει στον αντάρτη αδελφό του μια κουβέρτα δεμένη με ζωστήρα γερμανού στρατιώτη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής στήλης, αφιερωμένης στη μνήμη του 11χρονου αγωνιστή, η οποία αποτελεί ευγενική χορηγία του κ. Αθανασίου Φαλτάκα. Θα ακολουθήσουν ομιλίες εκπροσώπου της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων και του Δημοσιογράφου κ. Θύμιου Λώλη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Η χορευτική ομάδα του συλλόγου θα αποδώσει χορούς της Μικράς Ασίας. Καλούνται τα μέλη και φίλοι του συλλόγου να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Με τιμή για το Δ.Σ.

Λένα Σαββίδου

Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ
& ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 28
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ & fax : 2431074588
www.efxeinostrikalon.gr
e-mail: pontiakostrikalon@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς