Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων προσκαλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 στις 17.30, στα  Crystala Live (πρώην Σκάλα) όπου θα γίνει η καθιερωμένη  κοπή της Βασιλόπιτας. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.
Με εκτίμηση
για το ΔΣ,
Η Πρόεδρος                                 Η Γραμματέας
   Σαββίδου Λένα                          Παπαδοπούλου Νόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς