Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Εβδομάδα Μικρασιατικής μνήμης στην Ιερά Μονή Παναγίας η Χρυσοπηγή


Από την Κυριακή 2 έως την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής οργανώνει μία εβδομάδα μνήμης που θα είναι αφιερωμένη στη Μικρά Ασία που θα περιλαμβάνει, λατρευτικές ευκαιρίες ,ομιλίες και προβολές με σκοπό να θυμηθούμε την Μικρά Ασία και να παραδειγματιστούμε από την Μικρασιατική καταστροφή.


Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 10.15 π.μ. Αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στο αρχονταρίκι η φιλόλογος κ.Στέλλα Δάλλα θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Άγιο της Μικρασίας Χρυσόστομο Σμύρνης. Την ομιλία θα πλαισιώσει και προβολή διαφανειών.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 6.00 μ.μ.Ακολουθία του Εσπερινού,Παράκληση του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί προβολή στο Αρχονταρίκι με θέμα: Αφιέρωμα στην Μικρασιατική καταστροφή.
Ακολουθεί το Απόδειπνο.

Τρίτη. 4 Δεκεμβρίου (Αγίου Σάββα του ηγιασμένου ) 9.00μ.μ. -12.30π.μ. Νυχτερινή Θεία Λειτουργία (Στην Ιερά Ακολουθία θα τεθεί σε προσκύνηση λείψανο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου).

Τετάρτη. 5 Δεκεμβρίου 6.00μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού και Παράκληση στον Άγιο Νικόλαο.
Αμέσως μετά στο αρχονταρίκι , θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Μπόγρη με θέμα: «Αγιος Νικόλαος των Μύρων» .Ακολουθεί το Ιερό Απόδειπνο.

Παρασκευή. 7 Δεκεμβρίου 6.00μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού και Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.

Αμέσως μετά το θα ακολουθήσει ομιλία στο Αρχονταρίκι με τίτλο Η θυσία των ποιμένων –Αφιέρωμα στους Εθνοΐερομάρτυρες της Μικρασίας.
Ακολουθεί το Ιερό Απόδειπνο.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 10.15 π.μ.Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στο αρχονταρίκι θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέως κ.Γιώργου Παπαθανασόπουλου «Ημέρες Αποκάλυψης στην Ιωνία ».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας ενώ θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του. Την ομιλία θα πλαισιώσει και προβολή διαφανειών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς