Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ.




ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ.
28η Οκτωβρίου 2012- Δελτίο Τύπου
Την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν.Τρικάλων με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.

Τιμητικό άγημα το οποίο συνόδευε το λάβαρο του συλλόγου παραβρέθηκε στην επίσημη δοξολογία της ημέρας που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σαβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ Αλέξιου.
Το άγημα συνόδευσε και την επιμνημόσυνο δέηση η οποία τελέστηκε στο Μνημείο πεσόντων στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.
Η πρόεδρος του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, στην μνήμη των όσων πολέμησαν κι εθυσίασαν ζωή και υγεία για την Ελλάδα το 1940, ανάμεσα στους οποίους ήσαν και πλήθος προσφύγων από την Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Τιμητικό άγημα με παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου και της Μικράς Ασίας συνόδεψε την Ελληνική σημαία και συμμετείχε στην καθιερωμένη τελετή παρέλασης των στρατιωτικών σωμάτων, των σχολείων και των συλλόγων της πόλης,
Για το  Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                                                     Η Γραμματέας
Σαββίδου Λένα                                                                  Παπαδοπούλου Νόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς