Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Έκθεση «Πως απέθανε η Μικρά Ασία-90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή»


Επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς, σε συνεργασία με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, εγκαινιάζουν την έκθεση «ΠΩΣ ΑΠΕΘΑΝΕ Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ - 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» - Πολεμικές ανταποκρίσεις – Δημοσιεύματα – Μαρτυρίες - Ημερολογιακές καταγραφές από το αρχείο του Κωνσταντίνου Φαλτάιτς.

Η έκθεση περιλαμβάνει πολύτιμα ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο των γεγονότων της Μικράς Ασίας, το οποίο συγκρότησε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Κωνσταντίνος Φαλτάιτς και φυλάσσεται στο Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς.
Εκτίθενται ανταποκρίσεις του ιδίου από την Μικρασιατική Εκστρατεία, δημοσιεύματα άλλων πολεμικών συντακτών που σταχυολόγησε, καθώς και ημερολογιακές σημειώσεις, μαρτυρίες και απομνημονεύματα που κατέγραψε τους τελευταίους μήνες πριν την Καταστροφή.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, στις 5:30 το απόγευμα, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32, Αθήνα).
Θα προλογίσουν ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος και η Αν. Γενική Διευθύντρια κα Αντωνία Αράχωβα.
Θα μιλήσουν επίσης οι:
Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου
Ομότιμη Καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Ιδρυτικό Μέλος των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς
Αναστασία Φαλτάιτς
Συνιδρύτρια του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, Ιστορικός
Φρύνη Παπαλημναίου
Επιμελήτρια της έκθεσης & Γ. Γραμματέας των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς
Αυγή Ε. Τζάκου
Αρχιτέκτων - Μουσειογράφος, μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης
Αντωνία Βαθάκου
Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς
Ευάγγελος Τσίρκας
Πρόεδρος Ένωσης Σμυρναίων
Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Σμυρναίων
Λουκάς Χριστοδούλου
Αντιπρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Ν. Ιωνίας
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ:
«Το χρονικό της Προσφυγιάς», παραγωγής Μουσείου – Αρχείου ΕΡΤ
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Παραδοσιακή Χορωδία του Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Ν. Ιωνίας, με τραγούδια της Μικράς Ασίας. Διεύθυνση – Μουσική επιμέλεια: Β. Σαραντίδη. Τη χορωδία θα συνοδέψουν οι μουσικοί: Β. Σαραντίδης – βιολί, Σ. Σπανού – σαντούρι, Ι. Ηλιάδης – λαούτο, Γ. Παυλίδης – κιθάρα.
Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη: 9 π.μ. – 8 μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο: 9 π.μ. – 2 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 3392093, 210 3637938
Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Φαλτάιτς
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Κωνσταντίνος Φαλτάιτς γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1891 και μεγάλωσε στη Σκύρο. Αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Σχολή και σπούδασε νομική και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από το 1910, συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, όπως «Η Ακρόπολις», το «Εμπρός», ο «Ελεύθερος Λόγος», το «Μπουκέτο», η «Ναυτική Ελλάς» κ.α.
Την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά και το θωρηκτό «Αβέρωφ», ενώ αρθρογραφούσε ήδη στην «Ακρόπολη» στέλνοντας περιγραφές από τις ναυμαχίες της Έλλης, της Λήμνου, των Στενών του Ελλησπόντου. Το 1919 δημοσίευσε τη «Ναυμαχία της Έλλης», που διεκδίκησε το Αριστείο Γραμμάτων.
Από τον Απρίλιο του 1921 μετείχε στην Μικρασιατική Εκστρατεία ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Εμπρός» και κατέγραψε τις μάχες στη Νικομήδεια, την Προύσα, το Ουσάκ, το Αδά Παζάρ, το Εσκή Σεχήρ, το Καραμουσάλ, την Κιουτάχεια. Τον Αύγουστο του 1921 τραυματίστηκε στη μάχη του Σαγγάριου. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, στέλνοντας την τελευταία του ανταπόκριση από το Κιοπρού Χισάρ. Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Μέτωπο, έγραψε και δημοσίευσε το «Αυτοί είναι οι Τούρκοι: Αφηγήσεις από τις σφαγές της Νικομήδειας», το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά από το Υπουργείο των Εξωτερικών και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της ελληνικής διπλωματίας.
Από το 1919 έως και το 1926 συγκέντρωσε και αποδελτίωσε δημοσιεύματα που αφορούσαν στο Μικρασιατικό Ζήτημα, ενώ κατά την τραγική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 1922 κατέγραφε πυρετωδώς, με την μορφή ημερολογίου, εντυπώσεις, μαρτυρίες, απομνημονεύματα και διάσπαρτες σκέψεις με σκοπό να συγγράψει το χρονικό «Πως απέθανε η Μικρά Ασία», που δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Απεβίωσε το 1944, σε ηλικία 53 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς