Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ"

Σκοπός του Συνεδρίου, με θέμα «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Παρελθόν, Παρόν & Μέλλον», (14, 15 & 16 Δεκεμβρίου 2012 -ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL), είναι η συνεύρεση των απανταχού απογόνων των κατοίκων της Δυτικής Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και του Πόντου, καθώς και φορέων, και επιστημόνων με απώτερο στόχο να καταστεί αυτή η διοργάνωση για το Δήμο μας, θεσμός και σημείο αναφοράς του παγκόσμιου Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Στο συνέδριο, θα αναπτυχτούν δυο κύκλοι συνεδριών.
Ο πρώτος από αυτούς περιλαμβάνει την Ακαδημαϊκή Ενότητα στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες (και ερευνητές) από την Ακαδημία Αθηνών, το Καποδιστριακό Παν., το Παν. Πειραιά, το Πάντειο Παν., τα Παν. Κρήτης και Μακεδονίας, το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, καθώς και από ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ο δεύτερος περιλαμβάνει τη Συλλογική Ενότητα στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι ομοσπονδιών και συλλόγων.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ένα «στρογγυλό τραπέζι», με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και επιστημόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς