Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Έθιμο Μωμόερων στη Σκήτη Κοζάνης


Ο Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης "ΕΥΞΕΙΝΟΣ" σας προσκαλεί στην αναβίωση του εθίμου των ''ΜΟΜΩΓΕΡΩΝ'' το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 στη Σκήτη Κοζάνης. Θα προσφερθούν εδέσματα και τσίπουρο.
Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης"ΕΥΞΕΙΝΟΣ"
Δ.Δ. Σκήτης Κοζάνης Τ.Κ. 50100
Τηλ. 2461091742

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς