Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μοναδικό αφιέρωμα στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, το αηδόνι του Πόντου!

Ένα ποιητικό και μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο τραγουδιστή της ποντιακής παράδοσης Χρύσανθο Θεοδωρίδη, που γεννήθηκε το 1933 στο Δήμο Κοζάνης, στην Οινόη και έφυγε από κοντά μας πριν από επτά χρόνια, την 1η Απριλίου 2005, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη από κόσμο, Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης! Η εκδήλωση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης και συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οινόης «Χρύσανθος» και το ΔΗΠΕΘΕ.
O Χρύσανθος Θεοδωρίδης γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1933 στην Οινόη Κοζάνης, από γονείς αγρότες, που κατάγονταν από το χωριό Πεζιρκιάν Κιατσίτ του Καρς και πέθανε την 1-4-2005. 
Το αφιέρωμα βασίστηκε στο ποίημα του Κώστα Διαμαντίδη «Βασίλεια εχάθανε». Το ποίημα γράφτηκε την επομένη του θανάτου του κορυφαίου αοιδού της ποντιακής μούσας. Ήταν ένας αποχαιρετισμός στην ξεχωριστή φωνή του Χρύσανθου, που σίγησε για πάντα, αλλά το σπάνιο ηχόχρωμα της θα ακούγεται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο κόσμος απόλαυσε μια μοναδική βραδιά, με ξεχωριστά τραγούδια, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, ενώ υπήρξε προβολή οπτικο-ακουστικού υλικού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η αδερφή του Χρύσανθου.
Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας αναφερόμενος στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση τόνισε πως: «Πρόκειται για μια μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στον Χρύσανθο, τον μεγάλο τραβαδούρο του ποντιακού τραγουδιού, τον Κοζανίτη από την Οινόη. Τον άνθρωπο που διέπρεψε στο ποντιακό τραγούδι και είναι στην ουσία ο θεμελιωτής της αναγέννησης του Ποντιακού Τραγουδιού στην Ελλάδα. Όσες εκδηλώσεις και να κάνουμε για τον Χρύσανθο ποτέ δεν θα είναι αρκετές να τιμήσουμε τη μνήμη του και την προσφορά του. Ο Χρύσανθος σήμερα μας ξαναθυμίζει το ποντιακό ζήτημα και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας μέχρι να βρει τη δικαίωσή του, με την αναγνώριση της γενοκτονίας των ποντίων».
Για τον μεγαλύτερο Πόντιο καλλιτέχνη που ανέδειξε η χώρα, έκανε λόγο μιλώντας για τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Οινόης «Χρύσανθος» Μύρων Κυνηγόπουλος. «Είναι μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για έναν άνθρωπο που ακόμα και μετά τον θάνατό του καθοδηγεί τις γενιές των Ποντίων προς την παραδοσιακή μουσική». Μάλιστα ο νεοσύστατος σύλλογος ζήτησε η εκδήλωση να διοργανώνεται από του χρόνου, κάθε καλοκαίρι, στην Οινόη.
Στην εκδήλωση απότειναν φόρο τιμής καλλιτέχνες με τη φωνή τους, τη λύρα τους και το νταούλι τους: Οι Ματθαίος Τσαχουρίδης στη  Λύρα και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στο Τραγούδι, ενώ τραγούδησαν ξεχωριστεί και καταξιωμένοι στην περιοχή Πόντιοι Καλλιτέχνες.  Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής Νέας Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, με θέμα «Μνήμη μου σε λένε Χρύσανθο» και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με θέμα «Χρύσανθος Θεοδωρίδης: Ένα φωνητικό φαινόμενο». Την αφήγηση της βραδιάς είχαν οι: Γιώτης Βασιλειάδης, Στάθης Παναγιωτίδης, το οπτικό υλικό που προβλήθηκε επιμελήθηκε ο Νικόλαος Κέφαλος και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς