Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑΗ Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων σε συνεργασία με τον Ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης, παρουσίασαν Ποντιακά εθιμικά δρώμενα των εορτών του Χειμώνα, ως καλεσμένοι του Δήμου Τρικκαίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του «Μύλου των Ξωτικών», στο Μύλο Ματσόπουλου, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012.

Η Χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων παρουσίασε τα Ποντιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, που η ιδιαίτερη γλώσσα αλλά και διάθρωση τους - μιας κι εξιστορούν όλη τη ζωή του Θεανθρώπου, από τη γέννηση  και  τη διαπόμπευση του, έως και το μαρτυρικό του θάνατο στο Σταυρό-τα καθιστούν κόσμημα της Ελληνικής παράδοσης.
Η ομάδα εμφανίσεων της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου της κ. Αχιλλέα Λέρα, παρουσίασε αντιπροσωπευτικούς χορούς διαφόρων περιοχών του Πόντου.
Ο Ποντιακός Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης, ταξίδεψε στα Τρίκαλα και μετέφερε στην καρδιά της Θεσσαλίας ένα από τα ομορφότερα ποντιακά έθιμα που σχετίζονται με το νέο έτος, τους Μωμόγερους.
Οι Μωμόγεροι αποτελούν εξέλιξη πανάρχαιων δρώμενων που αφορούσαν την γονιμότητα της γης και λάμβαναν χώρα κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, κομβική στιγμή αναγέννησης μέσα στον ετήσιο ηλιακό κύκλο. Στο δρώμενο ενυπάρχουν δυο αλληλένδετες και την ίδια στιγμή ξεχωριστές μεταξύ τους ομάδες. Η ομάδα του χορού και η θεατρική ομάδα. Η πρώτη αποτελείται από άντρες που το ντύσιμο, το στήσιμο κι ο χορός τους παραπέμπουν στους μυθολογικούς Κορύβαντες και τους μετέπειτα συνταυτιζόμενους με αυτούς Κουρήτες, ενώ στοιχεία των αιώνων που πέρασαν από τότε που οι λατρεύοντες τον Διόνυσο τελετουργούσαν χορεύοντας  μέχρι τις μέρες μας, ενυπάρχουν στην ενδυμασία τους και στον οπλισμό τους.
Η δεύτερη ομάδα αποτελείται κ αυτή εξολοκλήρου από άνδρες και βασικά της πρόσωπα είναι δύο νύφες, ένας διάολος, μια γριά, η αρκούδα, ο γιατρός, ο δικαστής κι ο αστυνόμος. Οι δύο νύφες είναι σύμβολο των πανάρχαιων θεοτήτων της γονιμότητας, Δήμητρας και Περσεφόνης και το όλο δρώμενο ξετυλίγεται γύρω από την ιδέα της αρπαγής της κόρης, που συμβολίζει τον ύπνο της ψυχής και της φύσης καθώς και της λύτρωσης αυτής, η οποία και φέρει την αναγέννηση και τη γονιμότητα.
Το έθιμο αν και αμιγώς Ελληνικό τελούνταν κάθε χρόνο ευλαβικά μέχρι και το 1922 στον Εύξεινο Πόντο, το μετέφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, το συνέχισαν ο εδώ απόγονοι τους κι έτσι κρατήθηκε ζωντανή μια πανάρχαια τελετουργία, μέχρι τις ημέρες μας.

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σαββίδου Λένα                                                   ΠαπαδοπούλουΝόπη
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ
& ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 28
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ & fax : 2431074588
www.efxeinostrikalon.gr

Κινητά επικοινωνίας: 6978670067 Παπαδοπούλου Νόπη (Γραμματέας)
                         6979085740 Σαββίδου Λένα (Πρόεδρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς