Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) Προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο


Θεσσαλονίκη, 26-7-2012
Αρ.Πρ.:5270

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Με αισθήματα έκπληξης και απορίας πληροφορηθήκαμε δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς  περί μετατροπής του Αυτοκρατορικού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικό τέμενος.

     Οι δηλώσεις αυτές λίγες εβδομάδες πριν την τέλεση της τρίτης κατά σειρά Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα,  χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου  κ.κ. Βαρθολομαίου,  εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά περί της σκοπιμότητας τους καθώς μεγάλος αναμένεται και φέτος ο αριθμός των Ορθόδοξων προσκυνητών που θα συρρεύσουν στην Ματσούκα Τραπεζούντας για να μετάσχουν στην Θεία Λειτουργία.
      Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σήμερα είναι ανοιχτή στο κοινό σαν μουσείο και η μόνη ιστορικά συνεπής και αποδεκτή μεταβολή είναι να αποδοθεί στην Θεία Λατρεία ως Ορθόδοξος Ναός.
      Ο Οικουμενικός Ορθόδοξος Ποντιακός Ελληνισμός εκφράζει την αγωνία του για το ενδεχόμενο να εκλείψουν και τα τελευταία σύμβολα που μαρτυρούν την τρισχιλιόχρονη παρουσία του ελληνισμού στον ιστορικό Πόντο.
      Σας παρακαλούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας να καταστήσετε σαφή τα αισθήματα και την βούληση όλων ημών στον Τούρκο ομόλογό σας. 

Με εκτίμηση
 Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Παρχαρίδης                                      Γεωργιάδης Γιώργος
Καθηγητής Καρδιολογίας                                       Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς