Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

«Τρέμουν» τις αξιώσεις!

Επεσε για ακόμη μια φορά η ευρωπαϊκή μάσκα της Τουρκίας! Και πίσω της αποκαλύφθηκε ξανά το πραγματικό πρόσωπο της Αγκυρας, που μόνο έντονο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει και, βέβαια, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το εκμοντερνισμένο, κοινωνικά και πολιτικά, προφίλ που επιχειρεί να «πουλήσει» προς τα έξω, στοχεύοντας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της.

Τη στιγμή λοιπόν που παραμένουν ανοιχτά σοβαρά θέματα με τη χώρα μας, η Αγκυρα επιμένει να προκαλεί σε κάθε επίπεδο, εκμεταλλευόμενη ίσως και την οικονομική κρίση που πληγώνει καθημερινά την Ελλάδα. Τελευταία περίπτωση πρόκλησης; Ενας νέος νόμος που τέθηκε από προχθές σε ισχύ στην Τουρκία και προβλέπει ότι τόσο οι Ελληνες πολίτες όσο και οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να αγοράσουν γη, σπίτια, αγροτεμάχια κ.λπ. επί τουρκικού εδάφους! Η ίδια απαγόρευση δε, κατά τον Τούρκο νομοθέτη, ισχύει από προχθές και για τους Αρμένιους και για τους Βούλγαρους πολίτες, την ώρα που οι υπόλοιποι ξένοι του πλανήτη, από άλλες 183 χώρες του κόσμου, μπορούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία.

Μάταια μάλλον θα περιμένει κάποιος να δοθεί μία πειστική και ταυτοχρόνως σοβαρή εξήγηση για την εξαίρεση αυτή στον συγκεκριμένο νομικό κανόνα. Σχόλια του Τύπου πάντως άφηναν να εννοηθεί ότι οι τουρκικές αρχές φοβήθηκαν μήπως σπεύσουν και αγοράσουν κτήματα και προβάλουν αξιώσεις οι κληρονόμοι ελληνικών οικογενειών και επιχειρήσεων εγκαταστημένων στον Πόντο, στην περιοχή της Σμύρνης, στην Ανατολική Θράκη κ.λπ., οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους στις αρχές της δεκαετίας του ’20.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς