Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ


Ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας ετοιμάζει μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση για τις 18 Αυγούστου 2012 στις 8.30 μ.μ. στο αθλητικό κέντρο «πασά – τσαΐρ», με τη συμμετοχή των παιδικών χορευτικών των Συλλόγων: Φιλοπρόοδος Σύλλογος «Μ. Αλέξανδρος», Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού και Ποντίων «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς». 

Οι διοργανωτές δίνουν έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών στις παραδόσεις της πατρίδας μας και αφήνουν τη σκυτάλη σ’ αυτά για να δείξουν την αγάπη τους και την ενασχόλησή τους με τις ρίζες τους. Γι αυτό το λόγο η εκδήλωση πήρε το όνομα «Από παιδιά στην Παράδοση». Τα παιδικά χορευτικά θα παρουσιάσουν χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τον Πόντο. Ο εξάχρονος Σιμάκος Junior  θα ξεδιπλώσει το ταλέντο του και θα μας μεταφέρει με την παιδική φωνούλα του στα μονοπάτια του Πόντου, με τη συνοδεία του πατέρα του Σίμου Σπυριδόπουλου στη λύρα και, σίγουρα,  θα ενθουσιάσει το κοινό της Έδεσσας.
Θα ακολουθήσει Μακεδονικό γλέντι με τους:  Τάσος Φίλτσης, Κλαρίνο - Δημήτρης  Παλημάνης, Νταούλι - Γιώργος Κικιλίγκας, Ακορντεόν / Αρμόνιο
και Ποντιακό με τους Γιάννη Θεοδωρίδη στο τραγούδι,  Κυριάκο Αντωνιάδη στη λύρα, Ηρακλή Ξενίδη στο αρμόνιο, Γρηγόρη Σιδερά στο αγγείο και στο νταούλι τον Βαγγέλη Λάχανη.
Το χώρο της εκδήλωσης, θα στολίσουν οι ζωγραφιές των παιδιών από την εκδήλωση συνεργασίας με τον Σύλλογο Εδεσσαίων Καλλιτεχνών «ο ΑΠΕΛΛΗΣ», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ οι συμμετέχοντες Σύλλογοι της πόλης ανέλαβαν να ετοιμάσουν περίπτερα, με έκθεση λαογραφικού υλικού της παράδοσης που ο καθένας υπηρετεί.
Κυκλοφόρησαν λαχεία, αξίας 1 € έκαστο, για την ενίσχυση του Συλλόγου, τα οποία κληρώνουν ένα scooter 80 κυβικών. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια εορτασμού για τα 100 χρόνια ελεύθερης Έδεσσας – 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα  της ΔΗΚΕΔΕ, του Δήμου Έδεσσας και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.


Από το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς