Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ :ΤΟΥΡΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΝΗΣΙΩΝ

Ο εθνικιστής βουλευτής Ερκάν Ακτσάι, "εγκαλεί" τον ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου, επειδή δεν αμφισβητεί την κυριαρχία σε Φαρμακονήσι και Γαϊδουρονήσι.

Ο βουλευτής του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στην Τουρκία Ερκάν Ακτσάι επανέρχεται στην απόπειρα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε ορισμένες νησίδες του Αιγαίου.

Ειδικότερα, σε επερώτηση του στην Εθνοσυνέλευση, εγκαλεί την τουρκική κυβέρνηση γιατί αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.

Ο Τούρκος βουλευτής ισχυρίζεται ότι οι νησίδες αυτές "είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή".

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην απάντησή του αναφέρει ότι τα ζητήματα της κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. "Υπάρχουν προβλήματα συνδεόμενα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας".

"Ο υπουργός μας διστάζει να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει», ισχυρίζεται ο κ. Ακτσάι που ενοχλήθηκε από την απάντηση του Τούρκου υπουργού. Σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Χαμπερτούρκ" λέει: "Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο νησί ανήκει στους Έλληνες. Η συνθήκη της Λοζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν κανένα άρθρο που να αναφέρεται σ' αυτά τα δύο νησιά. Αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν, από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, να είναι δικά μας".



Πηγή : news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς