Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

14ο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

19 έως 22 Ιουλίου 2012
Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονα θα πραγματοποιήσει και φέτος το 14ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 19 έως 22 Ιουλίου 2012.Το Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 600 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.
Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους Επιστήμονες Ιστορικούς και Ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ και στα 60 χρόνια παρουσίας της στον ελλαδικό χώρο , αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 700 νέοι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.
Εισηγητές :
- Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Καθηγητής Πανεπιστημίου Α.Π.Θ
- Βασίλης Τριανταφυλλίδης (Χαρρυ Κλυνν): Ηθοποιός-Συγγραφέας
- Δημήτρης Πιπερίδης: Εκδότης Περιοδικού «Αμαστρις»
- Κατερίνα Τσαπικίδου : Δικηγόρος
- Κατά την διάρκεια του συναπαντήματος οι νεολαίοι θα επισκεφθούν, το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης στην πόλη της Βεροίας και θα παρακολουθήσουν την παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων από τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Συναυλία με Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία : Ποντιακός Σύλλογος Ν. Τραπεζούντας «Αλ. Υψηλάντης»
- Θέατρο διαλέκτου(ποντιακό) «Βαρκίζ’ ο κλέφτες» του Δημήτρη Ψαθά από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΡΗΤΩΝ
- Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών «ΤΑ ΑΓΡΙΜΙΑ»

Παράλληλες εκδηλώσεις:
Επίσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ημαθίας κο Κωνσταντίνο Καραπαναγιώτιδη  Τρισάγιο στον τάφο του Νέστωρα (Άκη) Καρολίδη (Τριπόταμο Βεροίας)

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Νέοι διοργανώνουν ένα πλούσιο Παραδοσιακό γλέντι με μουσικές και τραγούδια του Πόντου, ενώ οι μουσικοί και οι τραγουδιστές τα παιδιά του συναπαντήματος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστούν τα νέα ταλέντα της Παράδοσης και να εκτιμηθεί για πολλοστή φορά το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στα Ποντιακά Σωματεία τα οποία αγκαλιάζουν τους Νέους, σταυρωτά στις ρίζες μας.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 14ου «Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς