Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα Ένωσης Ποντίων Πιερίας 2012

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας για μια ακόμα χρονιά σας προσκαλεί στις 4ημερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο 6ο Δημοτκό Σχολειο Κατερίνης.

Πρόγραμμα : Παρασκευή 27 Ιουλίου
τραγούδι :Γίωργος Ορφανίδης, Γιάννης Αθανασιάδης
λύρα : Αντώνης Νικηφορίδης ,Γιάννης Αθανασιάδης
Αρμόνιο : Μανώλης Παπαδόπουλος
Νταούλι : Σίμος Συμεωνίδης


Σάββατο 28 Ιουλίου

τραγούδι : Θεόδωρος Βεροιώτης, Μελίνα Παραστατίδου, Χρήστος Ιωαννίδης
λύρα : Άγγελος Βασιλειάδης, Αλέξανδρος Αλχαζίδης
Αγγείο, γαβάλ : Γρηγόρης Σιδεράς
Αρμόνιο : Μανώλης Παπαδόπουλος
Νταούλι :Τάσος Ιμιρτζίδης, Φάνης Μεγαλόπουλος

με την παρουσία τους μας τιμούν
το εργαστήρι Κρητικής παράδοσης και πολιτισμού Πιερίας <<Ξαθέρι>>
Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης


Κυριακή 29 Ιουλίου

τραγούδι : Γιάννης Γόσιος, Κώστας Σωπιάδης
λύρα : Αβραάμ Γόσιος, Κώστας Σωπιάδης
κλαρίνο : Κυρίακος Παπαδόπουλος
Αρμόνιο : Μανώλης Παπαδόπουλος
Νταούλι :Σίμος Συμεωνίδης


Δευτέρα 30 Ιουλίου

ποντιακή θεατρική παράσταση <<Ήντιαν λέει η μάνα μ΄>>
Η Ένωση Ποντίων νομού Πιερίας, μετά την ένθερμη υποστήριξη του κόσμου, που καθιστούν ως απόλυτα επιτυχημένη την πρώτη παρουσίαση του Ποντιακού θεατρικού έργου με τίτλο «Ήντιαν λέει η Μάνα μ’» και στο πλαίσιο της κοινωνικής αλλεγγύης που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, δηλώνει την έμπρακτη στήριξη της προς την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας των "Αλληλέγγυων" και κάνει έκκληση στον κόσμο, που θα έρθει να παρακολουθήσει την επόμενη παράσταση στις 30/7/12 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, να ενισχύσουν τη δράση των συμπολιτών μας και το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" που δραστηριοποιείται στην πόλη μας, βοηθώντας οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Στις εισόδους του θεάτρου θα υπάρχουν οι κάδοι του "Κοινωνικού Παντοπωλείου" όπου θα μπορεί ο καθένας μας να αφήσει αντί για εισητήριο, τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη και γάλα, έτσι ώστε η προσπάθεια του Συλλόγου μας και των συντελεστών που με τόσο κόπο και μεράκι έφεραν αυτό το αξιέπαινο αποτέλεσμα, να έχει όχι μόνο Πολιτιστική αλλά και Κοινωνική υπόσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς