Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως απαιτεί  νομική κατοχύρωση ότι ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Τουρκίας θα  προστατεύει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης από ενδεχόμενο κλείσιμο μετά την αναμενόμενη επαναλειτουργία της. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα ρεπορτάζ της κ.Βερσιχάν Ζιφλίογλου, που αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Δοσίθεου Αναγνωστόπουλου, σχετικές με την υπόθεση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που δημοσιεύει  η τουρκική εφημερίδα (αγγλόγλωσση)  HURRIYET DAILY NEWS με τον τίτλο «Το πατριαρχείο προσβλέπει στον Καταστατικό Χάρτη».

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (η  εφημερίδα κάνει βέβαια λόγο για το  «Ελληνικό Πατριαρχείο Φαναρίου») τόνισε ότι εάν αποφασιστεί η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, θα απαιτήσουμε ένα άρθρο στο νέο Σύνταγμα που να μην επιτρέπει να ξανακλείσει στο μέλλον.  Είπε ακόμα ότι το Πατριαρχείο θέλει να ξέρει μέχρι το τέλος του χρόνου την ακριβή ημερομηνία επαναλειτουργίας της Σχολής και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα  προσφύγει σε νομικά μέσα και πιο συγκεκριμένα στο ΕΔΑΔ.

Ακόμα, σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου είπε, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της  θρησκευτικής αρχής, κ. Μεχμέτ Γκορμέζ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Πατριαρχείο μίλησε για τις ανάγκες της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τον όρο αμοιβαιότητα, φέρνει το Πατριαρχείο σε δύσκολη θέση.  Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι  το Πατριαρχείο διεκδικεί τα δικαιώματα του , τα οποία του αφαίρεσε  το τουρκικό κράτος πριν 41 χρόνια, και  τόνισε ότι δεν έχει δικαιοδοσία και δεν μπορεί να πει στο ελληνικό κράτος ή την ελληνική Εκκλησία τι να πράξουν.

Επίσης ο  εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε κατά την εφημερίδα και την δυσαρέσκεια του για πρόσφατη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών  των ΗΠΑ, κ.Χίλαρι Κλίντον, που συνέδεσε έμμεσα την επαναλειτουργία της Χάλκης με τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα, αποδίδοντας την σε κακή πληροφόρηση της.  Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την τοποθέτηση υπέρ της επαναλειτουργίας της Χάλκης από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς