Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»


Ο Μορφωτικός  Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν. Σινώπης «ΔΙΟΓΕΝΗΣ»
σας προσκαλεί να τιμήσετε με την  παρουσία σας
τις διήμερες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Μουσικής -Πολιτισμού-Παράδοσης
«ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ 2012»
που διοργανώνονται στη Ν. Σινώπη  την Παρασκευή 13 Ιουλίου στην Ποντιακή βραδιά με τους Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λύρα , Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι, Νίκο Χατζηδαυιτίδη στο Νταούλι και Γιώργο Σιαμίδη στο Αγγείο, Σάββατο 14  Ιουλίου 2012 Λαϊκή βραδιά με τα Παιδιά από την Πάτρα.
Παρουσιάζει ο Λαογράφος-Ερευνητής Γιώργος Χατζηελευθερίου.
Με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς