Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Ο θείον ασ΄σην Αμερικήν

"Ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων "ΠΟΝΤΟΣ" σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την θεατρική παράσταση "Ο θείον ασ΄σην Αμερικήν", από το θεατρικό τμήμα του.
Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά "Φωνάζει ο κλέφτης", σε ελεύθερη μετάφραση στην ποντιακή γλώσσα.Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 στις 9:00 μ.μ. στην Κιβωτό Γρεβενών.

Σας καλούμε να στηρίξετε με την παρουσία σας την προσπάθεια των ερασιτεχνών ηθοποιών του θεατρικού τμήματος και να βοηθήσετε στην ανάδειξη της ποντιακής γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς