Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ξαναγίνεται Τζαμί η Αγία Σοφία

Μετά από 90 χρόνια η ιστορική εκκλησία Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη Σύνοδος επαναλειτουργεί έως τζαμί.

Η Αγία Σοφία είχε πρωτομετατραπεί σε τζαμί μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς το 1331 Ayasofya τζαμί, για να διακοπεί η λειτουργία του τεμένους όταν έφθασε ο ελληνικός στρατός κατά την εκστρατεία στη Μικρά Ασία μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1922 είχε καεί και από τότε και μέχρι σήμερα η εκκλησία δεν λειτουργούσε ούτε ως μουσουλμανικό τέμενος, ούτε ως χριστιανικός ιερός χώρος, αλλά είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Πολύ πρόσφατα υπεγράφη ο διορισμός νέου Χότζα και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αρχίζει να λειτουργεί και πάλι ως τζαμί.

Η επαναλειτουργία του τεμένους συμπίπτει με τη φετινή περίοδο της ιερής εορτής του Ραμαζανιού, όπου θα γίνει και η πρώτη προσευχή της νηστείας.
*Στην  φωτογραφία βλέπετε τον πρώτο Χότζα που διορίστηκε μετά από 90 χρόνια.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς