Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

90 χρόνιa aπό την Μικρaσιaτική Κaτaστροφή

Ο κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «Παίρνω Αμπάριζα» , Λυσίου και Γαλακηδών 11 – Γαλάτσι διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 ώρα 19:00

-          Βλάσης Αγτζίδης

Μικρασιατική Καταστροφή και νεοελληνική κοινωνική συγκρότηση.

-          Στέργιος Θεοδωρίδης

Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει.

Η τουρκική αντιεθνικιστική άποψη για την περίοδο 1914-1923.

-          Συζήτηση

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 ώρα 19:00

-          Αφιέρωμα :

“Στις μουσικές, στις μυρουδιές εκείνης της Πατρίδας»

Μουσικές : Ελλήνα Χριστοδουλάρη

Μυρουδιές : Μαρία Τσιροπούλου



Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και θα προβληθεί βίντεο των μαθητών του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ν. Ιωνίας «Ιωνίας Μνήμες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς