Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από την επίσκεψη του Πατριάρχη στον Περιστερεώτα



Θεσσαλονίκη 5. 9. 2012

Δελτίο Τύπου της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. στην ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Στις 17 Αυγούστου 2012 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την σταυροπηγιακή και πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στη Γαλλίανα του Πόντου. Η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική, αφού για πρώτη φορά επισκέπτεται τη Μονή Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος συνοδευόταν από τους μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, από τις εκκλησίες των Νέων Χωρών, ενώ από το Πατριαρχείο Γεωργίας παρευρισκόταν ο μητροπολίτης Στκοντίντι κ. Πέτρος. Τη συνοδεία συμπλήρωναν ιερείς και από τα δυο πατριαρχεία, πλήθος προσκυνητών και δημοσιογράφων. Ο πατριάρχης ξεναγήθηκε στη Μονή από τον μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και τον κ. Θεοδόση Κυριακίδη και στη συνέχεια έψαλε διάφορους ύμνους στο σημείο που βρισκόταν παλιά η Αγία Τράπεζα. Η προσκυνηματική αυτή επίσκεψη έκλεισε με ποντιακά τραγούδια. 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο γνωρίζοντας από καιρό την προγραμματισμένη προσκυνηματική επίσκεψη και, αφού προηγήθηκε συνεννόηση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Αριστείδη Κυριακίδη, το διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου κ. Θεοδόση Κυριακίδη και τον πρώην αντιπρόεδρο κ. Ιωάννη Αδαμίδη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χορήγησαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη μικρές εικόνες, αντίγραφα της ιστορικής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, τις οποίες και μοίρασε στους προσκυνητές. Στον Οικουμενικό Πατριάρχη δόθηκε αντίγραφο της ιστορικής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα του 1631 και το μετάλλιο των 1200 χρόνων της Μονής σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του στο πρωτόθρονο πατριαρχείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες τόσο στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την επίσκεψη του, όσο και στις τοπικές αρχές, που επέτρεψαν, αλλά και διευκόλυναν την επίσκεψη αυτή. Εκφράζει δε την ευχή, όπως η παρουσία του Πατριάρχη ν’ αποτελέσει το κίνητρο, για να ξεκινήσει η αποκατάσταση του ιστορικού αυτού μοναστηριού των Ελλήνων του Πόντου.
Εκ του Δ.Σ του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς