Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Αποχώρηση της Π.Ο.Ε. από την εκδήλωση «Χορεύοντας για τα 100»


Προς : Toν Δήμο Θεσσαλονίκης
Κοινοποίηση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.
Θέμα: Εκδήλωση «Χορεύοντας για τα 100»

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να ενημερώσουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με τη συμμετοχή μας στην εκδήλωση «Χορεύοντας για τα 100», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Αρχική μας απόφαση και επιδίωξη ήταν να συμμετέχουμε σε αυτή την εκδήλωση παρότι αποδοκιμάσαμε την αυστηρή επικέντρωσή της στο χορευτικό μέρος και την άρνηση της οργανωτικής επιτροπής να τη διανθίσει και με άλλα πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία. Πεποίθησή μας ήταν πως η συμμετοχή όλων των πολιτιστικών φορέων της πόλης και η συνεργασία τους για την πραγματοποίηση μιας γιορτής ήταν επιβεβλημένη. Το πνεύμα της εκδήλωσης, να εορτάσουμε όλοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτου της ιδιαίτερης καταγωγής μας την απελευθέρωση της πόλης μας βρίσκει καθ’όλα σύμφωνους και ταυτίζεται με τις επιδιώξεις της ομοσπονδίας μας. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών δε, αποδείξαμε εμπράκτως τη διάθεσή μας να συμμετέχουμε, με όποιον τρόπο μας ζητηθεί συνεργαζόμενοι άριστα με την οργανωτική επιτροπή. Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο μας αναγκάζουν να ανακοινώσουμε την αποχώρησή μας από την εκδήλωση.

Οι λόγοι που οδήγησαν την ομοσπονδία μας στη λήψη της απόφασης είναι δύο. Καταρχήν η αλλαγή της ημερομηνίας, που μεταφέρθηκε στις 13 Οκτωβρίου, ημέρα που, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό πραγματοποιείται το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χωρών της Π.Ο.Ε. στο Κλειστό Ολυμπιακό στάδιο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Επιπλέον, η αμετάκλητη στάση του Δημάρχου να καλεί την ομοσπονδίας μας ενώπιον της δικαιοσύνης προκειμένου να δικαστεί για την κατάληψη της πλατείας της Αγίας Σοφίας, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θεωρούμε οξύμωρο το γεγονός να καλούμαστε ταυτόχρονα στο δικαστήριο και στους εορτασμούς. Ως εκ τούτου υπό τις παρούσες συνθήκες αποφασίσαμε να αποχωρίσουμε από τη διοργάνωση και να διαθέσουμε τη δυναμική μας στην πραγματοποίηση του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χωρών. 


Με  εκτίμηση

 

      Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Παρχαρίδης                                   Γεωργιάδης Γιώργος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς