Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τον εορτασμό της 14ης του Σεπτέμβρη, ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής, διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012.
Η δοξολογία τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτική Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατώντας του Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ Αλέξιου.

Με το πέρας της δοξολογίας η πρόεδρος του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα εκφώνησε τον λόγο της ημέρας.
Στην ομιλία της παρουσίασε την συγκλονιστική μαρτυρία της Αγγελική Ματθαίου που το 22 έζησε το δράμα του Ξεριζωμού και της Προσφυγιάς όντας ένα εξάχρονο κοριτσάκι. Στην μαρτυρία αυτή η κυρία Ματθαίου, 80αχρονη γυναίκα πια και λίγο πριν πεθάνει περιγράφει τη σύλληψη της οικογένειας της από τους Τούρκους στρατιώτες  και στον σταδιακό βίαιο αποδεκατισμό της μέσα από τις πορείες θανάτου. Πορείες θανάτου χωριών ολόκληρων μέσα από απάτητα βουνά και γεμάτα αγκάθια δρόμους, Χειμώνα καιρό, χωρίς παπούτσια ένδυση, τροφή και νερό. Ένα εξάχρονο παιδί με ψυχή αγνή από ιδεοληψίες μαρτυρεί τους βιασμούς κοριτσιών, τις συλήσεις των άταφων πτωμάτων, την ορφάνεια και την αγριότητα άνευ λόγου, πέραν του μίσους, σε άμαχους, που έζησε η ίδια και το χωριό της μέχρι να απομείνουν ελάχιστοι κι ανάξιοι φόβου επιζώντες, τους οποίους και ως ράκη ζωντανά πλέον, έστειλαν στην Ελλάδα.
Στην τελευταία αποστροφή του λόγου της η πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης τόνισε: «Αυτή είναι η Αλήθεια που έζησε η επτάχρονη Αγγελική Ματθαίου το 22. Ο δικός της συνωστισμός στις τούρκικες χαβούζες και στους στάβλους τους γεμάτους αρρώστια και θάνατο. Αν θελήσουμε μοναχά να την κρατήσουμε στην καρδιά έχει καλώς. Αν όμως καταφέρουμε να τη φθάσουμε και στο νου και να την επεξεργαστούμε με τη λογική θα μας δώσει τον μπούσουλα εκείνον που χρειαζόμαστε για να μην μπορεί κανείς πλέον να μας πείθει για συνωστισμούς στις προκυμαίες και για δικαιολογίες μεγάλων ηγετών που έπρεπε να χτίσουν πάνω στα κουφάρια μας και με το αίμα μας τα κράτη τους. Αν δεν τα καταφέρουμε κι απλώς την πετάξουμε στο καλάθι των μνημονικών αχρήστων, πάλι έχει καλώς. Στην γωνία μας περιμένει η Ιστορία. Αυτήν επαναλαμβανόμενη έχει τον τρόπο να μας δείχνει τα λάθη μας
Την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων στον εορτασμό εκπροσώπησε άγημα του συλλόγου με παραδοσιακές Μικρασιατικές και Ποντιακές ενδυμασίες που συνόδευσε το λάβαρο του συλλόγου.
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ Αλέξιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας που η Εύξεινος Λέσχη ανέγειρε, στην πλατεία Μικράς Ασίας στο συνοικισμό Τρικάλων.

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος                                  Η Γραμματέας
Σαββίδου Λένα                             Παπαδοπούλου Νόπη
 
Ενημέρωση:
Στην Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων ξεκίνησαν ήδη οι εγγραφές για τα χορευτικά τμήματα και η επίσημη συνάντηση για την έναρξη αυτών θα γίνει τη Δευτέρα 24 του Σεπτέμβρη στις 8.00 μμ στο Δημοτικό Πολιτιστικό κέντρο της οδού Γαριβάλδη.
Κινητά επικοινωνίας: Αχιλλέας Λέρας – Χοροδιδάσκαλος 6977649170
και             Παπαδοπούλου Νόπη –Γραμματέας 6978670067












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς