Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» για 14η συνεχή χρονιά το «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» στον Ιερό χώρο της Ιεράς Μονής «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας, από τις 19 έως και τις 22 Ιουλίου. Πάνω από 600 νέοι και νέες, εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό, συμμετείχαν στις τετραήμερες εκδηλώσεις.
Τους νέους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας – Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, ενώ την έναρξη του Συναπαντήματος κήρυξε ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σούμελα κ. Γεώργιος Τανιμανίδης.Οι νεολαίοι παρακολούθησαν προβολές ταινιών, επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης στην Βέροια, συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφεριάρχη Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη, τέλεσαν Τρισάγιο στην μνήμη του Νέστωρα (Άκη) Καρολίδη στον Τριπόταμο Βεροίας, ενός από τους πρωτεργάτες του Συναπαντήματος που χάθηκε πρόωρα, παρακολουθήσουν διαλέξεις από τον Καθηγητή ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη, τον Ηθοποιό – Συγγραφέα κ. Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν), τον Εκδότη Περιοδικού «Άμαστρις» κ. Δημήτρη Πιπερίδη και την Δικηγόρο κα Κατερίνα Τσαπικίδου.Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συζητήσεις με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και κατέληξαν σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο στέλνουν ένα ενωτικό μήνυμα, σε όλα τα οργανωμένα Ποντιακά Σωματεία αλλά και τις Ομοσπονδίες, σεβασμού και συμπαράστασης στο έργο και την προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος της «Παναγίας Σουμελά».Οι νέοι της Οργανωτικής Επιτροπής τίμησαν τον Αμανάτη Ταγκαλίδη Έλληνα επιχειρηματία της Διασποράς για την Πολύτιμή προσφορά του στον ποντιακό Ελληνισμό.Η θεατρική παράστασης της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων ενθουσίασε τα παιδιά με την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά της «Βαρκίζ ο κλέφτες» (Φωνάζει ο κλέφτης) στην ποντιακή διάλεκτο. Επίσης κατά τη διάρκεια του τετραημέρου οι νέοι παρακολούθησαν, μουσική συναυλία από τη Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Ν. Τραπεζούντας «Αλ. Υψηλάντης» και Παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης από τον Λαογραφικό Σύλλογο Κρητών «Τα Αγρίμια»Τα Μέλη της Ο.Ε του 14ου Συναπαντήματος, παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τον τρόπο παρασκευής ποντιακών λουκουμάδων τα λεγόμενα «Τσιριχτά».Επίσης λειτούργησε για πρώτη φορά έκθεση ζωγραφικής στο χώρο του προσκυνήματος με έργα εμπνευσμένα από την ζωή στον αλησμόνητο Πόντο αλλά και από την Σουμελιώτισα Κυρά, από τον ζωγράφο Ιωάννη Λουκίδη, την Εύξεινο Λέσχη Ναούσης, το Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Ν. Τραπεζούντας «Αλέξανδρο Υψηλάντη» και τον Σύλλογο Ποντίων Λουτροχωρίου «Το Καρς».Σημαντική και καταλυτική ήταν η παρουσία της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης που για 4 ημέρες προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον χώρου του Ιερού Προσκυνήματος.Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες και την συγκρότηση της νέας Οργανωτικής επιτροπής για το 15ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων το 2013.Τιμήθηκε για ακόμη μια φορά η προσφορά και το έργο του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ιδιαιτέρως η προσφορά τους που σχετίζεται με τη νέα γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς