Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Κοπή Πίτας Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ»


Μετ/ση, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, στην αίθουσα του συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κύριος Μιλτιάδης Καρπέτας, επίσημοι της τοπικής αρχής, εκπρόσωποι σωματείων και πλήθος μελών του συλλόγου.
Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο πρώην Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κύριος Ιωάννης Χριστονάκης. Kατά την διάρκεια της θητείας του, υπήρξε ο θεμέλιος λίθος της ανέγερσης του κτηρίου που σήμερα στεγάζεται ο σύλλογος. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ως ελάχιστο φόρο τιμής, απένειμε τιμητική πλακέτα σε αυτόν θέλοντας να τον ευχαριστήσει για την στήριξη και προσφορά του.

Ο εκφωνητής της εκδήλωσης κύριος Αμανατίδης Ι. Θεόδωρος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, τους έκανε γνωστό τις δραστηριότητες του συλλόγου και κυρίως την χρηματική βοήθεια προς δώδεκα οικογένειες της περιοχής μέσω των ενοριών Κωνσταντίνου και Ελένης και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Τα χρήματα αυτά προήλθαν από την χριστουγεννιάτικη αγορά που έγινε την περίοδο των εορτών στην αίθουσα του συλλόγου με έργα των παιδιών του καλλιτεχνικού εργαστηρίου που λειτουργεί στον σύλλογο από τον περασμένο Οκτώβριο.
Επίσης τους πληροφόρησε για μελλοντικές δραστηριότητες όπως: τα μαθήματα ποντιακής κουζίνας, μαθήματα νταουλιού που επρόκειτο να ξεκινήσουν καθώς την συγκέντρωση τροφίμων όλο τον χρόνο για τις ευπαθείς ομάδες της πόλης βοηθώντας έτσι την τράπεζα αγάπης που λειτουργεί στον δήμο Μετ/σης υπό τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου κ Αμανατίδη Ε. Θεοδώρου απεύθυνε τον χαιρετισμό του προς τους παρευρισκόμενους και μάλιστα στην ποντιακή διάλεκτο, πράγμα που δημιούργησε έκπληξη και συγκίνηση σε όλους.
Ο πατέρας Μιχάλης και ο πατέρας Βασίλειος, αφού ευλόγησαν την πίτα, ευχαρίστησαν το Διοικητικό Συμβούλιο για την προσφορά αυτή και την κοινωνική ευαισθησία των μελών του συλλόγου.
Ο κύριος Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος, πρόεδρος την περίοδο της ανέγερσης του κτιρίου, μίλησε για την προσφορά του τέως Δημάρχου κυρίου Ιωάννη Χριστονάκη και του απένειμε την αναμνηστική πλακέτα.
Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας για την στήριξή του στις δραστηριότητες του συλλόγου.
Τέλος, τα παιδιά του συλλόγου, με την συνοδεία της λύρας του κυρίου Γιώργου Παπαδόπουλου, έψαλαν τα ποντιακά κάλαντα.
Τα κομμάτια της πίτας μοιράστηκαν και οι τυχεροί στους οποίους έτυχε το φλουρί είναι ο κύριος Ευστάθιος Τερζόπουλος και ο μικρός Χρίστος Μαρουλής όπου κέρδισαν από μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά.
Η εκδήλωση όμως δεν τελείωσε εδώ. Με την συνοδεία λύρας και νταουλιού στήθηκε μικρό γλεντάκι με κέφι και ζωντάνια μέχρι αργά το βράδυ.
Θα χαρούμε να ανταμώσουμε πάλι στην επόμενη εκδήλωση στις 19 Φεβρουαρίου, στο αποκριάτικο γλέντι που θα γίνει στην αίθουσα του συλλόγου με ζωντανή μουσική, φαγητό και άφθονο κρασί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εύχεται σε όλους υ’ιαν και καλοχρονία.

Με εκτίμηση


Δ.Σ.
__________________________________________________________________
Κ. Βάρναλη 12, Μεταμόρφωση 14452 Αθήνα, Ελλάδα τηλ/ fax: +30 210 2826656 κιν: +306937179342
e-mail: efxsinospontos@gmail.com skype: efxsinospontos www.twitter.com/efxsinospontos
www.youtube.com/user/efxsinospontos www.facebook.com/efxsinospontos



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς