Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ώρα του Πόντου- kontiliestv


Πόντος - Κρήτη

Μας ενώνουν πολλά...

Ο ήχος της κρητικής λύρας συναντά και πάλι αυτόν της λύρας του Πόντου.

Αυτή τη φορά στο διαδικτυακό κανάλι kontiliestv κάθε Τετάρτη από τις 9.00 ως τις11.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδος).

Για να μοιραστούμε ήχους και όνειρα και να ταξιδέψουμε στην πατρίδα της ψυχής μας. Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 στην Ώρα του Πόντου μαζί μας θα είναι οι «Απόγονοι του Πόντου» από τον Ευξείνιο Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Στη λύρα και το τραγούδι ο Χαράλαμπος Μουρατίδης, στο νταούλι ο Παύλος Μουρατίδης, στα πλήκτρα οι Στέλιος Βασιλειάδης και Στάθης Σαντζαρίδης και στα τύμπανα ο Κώστας Καρασαββίδης. Οι μαθητές του Δημήτρη Καρασαββίδη θα σύρ’νε το τοξάρ’ , θα κρούγ’νε το ταούλ’ και θ’ αρχινούν τα τραγωδίας! Λαλούμε σας σ’ εμέτερον το παρακάθ’!

Παρουσίαση: Τάσος Τριανταφυλλίδης
Επιμέλεια: Τασούλα Ρέντου- Τάσος Τριανταφυλλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς