Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Π.Ο.Ε ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
e-mail:info@poe.org.gr
www.poe.org.gr                                                                                   Θεσσαλονίκη, 24-4-2012
                                                                                                            Αρ.Πρ.:4980
  Προς: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σε συνέχεια επιστολών μας αναφορικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης επανερχόμαστε με συγκεκριμένη πρόταση για την πραγματοποίηση δύο διαφορετικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για την παρουσίαση του έργου του Φίλωνα Κτενίδη η Καμπάνα του Πόντου και την πραγματοποίηση Δραματικών Αγώνων Ποντιακού Θεάτρου.
Οι Έλληνες ποντιακής καταγωγής που έφθασαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ενσωματώθηκαν σταδιακά στον πληθυσμό της και έλαβαν ενεργό ρόλο στην πορεία της στην ιστορία. Η συνεισφορά τους στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών και η συμμετοχή τους στην οικονομική και πολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης ήταν τέτοια ώστε δικαιωματικά να θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της. Ως εκ τούτου, η παρουσία των ποντίων στην πόλη, που φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Τούρκικο Ζυγό, δικαιολογεί και απαιτεί τη συμμετοχή του ποντιακού στοιχείου στους εορτασμούς αυτούς.
Εξέχων στέλεχος της ποντιακής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης υπήρξε ο συγγραφέας, γιατρός και κτήτορας του ιερού προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου Φίλων Κτενίδης. Ο Φίλων Κτενίδης γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1889. Το 1906 αποφοίτησε από το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, ενώ το 1910 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο χρόνια αργότερα, το 1912 κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό ως εθελοντής και πολέμησε στα μέτωπα της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ένα από τα πλέον γνωστά έργα του  συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη είναι η Καμπάνα του Πόντου. Κεντρικό θέμα του έργου είναι ο πόνος του ξεριζωμένου πρόσφυγα, ο οποίος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη γη των προγόνων του. Οι πολίτες της προσφυγομάνας, όπως συχνά αποκαλείται η Θεσσαλονίκη, αφενός θα ταυτιστούν, ανεξαρτήτως καταγωγής, με το αίσθημα του ποντίου, που εγκαταλείπει την πατρογονική του εστία και αφετέρου θα κατανοήσουν μέσω της παράστασης την ιστορική πραγματικότητα που οδήγησε τους ποντίους στην πόλη τους.
Επιπροσθέτως, το πλούσιο συγγραφικό έργο των ποντίων συγγραφέων είναι δυνατόν να παρουσιαστεί μέσω παραστάσεων ποντιακών θεατρικών ομάδων. Τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδος λειτουργούν θεατρικές ομάδες που ανεβάζουν παραστάσεις στην ποντιακή διάλεκτο. Η διοργάνωση ενός Δραματικού Αγώνα Ποντιακού Θεάτρου με την ευκαιρία των εορτασμών της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης κρίνουμε πως δύναται να παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό έργα που αντλούν τη θεματολογία τους από την ιστορία και τον πολιτισμό των ποντίων. Με τον τρόπο αυτό θα τιμηθεί τόσο το έργο σημαντικών συγγραφέων, όπως για παράδειγμα του Δημήτρη Ψαθά και των θεατρικών ομάδων καθώς και η πολυετής παρουσία των ποντίων στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πιστεύουμε πως η παρουσίαση της Καμπάνας του Πόντου σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση των Δραματικών Αγώνων Ποντιακού Θεάτρου θα αποτελέσουν ένα πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που θα αναφέρεται τόσο στο παρελθόν της πόλης όσο και στο παρελθόν μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της.
Η ομοσπονδία μας έχοντας στο ενεργητικό της 400 πολιτιστικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει την δυναμική και την εμπειρία προκειμένου να αναλάβει εξολοκλήρου την διοργάνωση και των εκδηλώσεων που προτείνουμε. Πιστεύουμε όμως πως η πραγματοποίησή τους είναι καλό να ενταχθεί στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δηλωθεί η συμπόρευση της πόλης και του ποντιακού πληθυσμού της από τις αρχές του αιώνα έως σήμερα.

                                                Με εκτίμηση
           Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός  Γραμματέας
     Γεώργιος Παρχαρίδης                                         Γεωργιάδης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς