Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Η γενοκτονία των Αρμενίων σε κόμιξ στα γαλλικά σχολεία

Την άμεση απόσυρση από το αναλυτικό πρόγραμμα των γαλλικών σχολείων ζήτησαν οι γονείς Τούρκων μαθητών. Το κόμιξ έδειχνε έναν Τούρκο χωρικό να κουβαλάει ένα τεράστιο καλάθι γεμάτο κρανία, πάνω στο οποίο ήταν γραμμένη φράση «Γενοκτονία των Αρμενίων». Ο Τούρκος προσπαθεί να ανεβάσει το βαρύ φορτίο του σε ένα βουνό, που έχει στην κορυφή του τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το σκίτσο αυτό παρουσίασε μια... καθηγήτρια σε λύκειο του Μονπελιέ στη Γαλλία και ζήτησε από τους μαθητές να το σχολιάσουν: «Τι καταλαβαίνετε από το σκίτσο; Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με αυτό;», είπε η καθηγήτρια.

Οι Τούρκοι μαθητές Μοχάμεντ Άλι Ερκί, 17 ετών, και ο Ισμαήλ Ερντάλ, 14 ετών, σοκαρίστηκαν από το σκίτσο: «Δεν διαπράξαμε γενοκτονία και μας κατηγορείτε γι' αυτό. Τι πιστεύετε για τους Αλγερινούς;», φέρεται να είπε ο ένας μαθητής.

Οι γονείς των μαθητών κατήγγειλαν το περιστατικό στη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση COJEP. Ο πρόεδρός της, Άλι Γκεντίκογλου, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη γαλλική κυβέρνηση να αποσύρει το κόμιξ από τα σχολεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς