Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων


Η Αρμενική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης διοργανώνει την Κυριακή 22 Απριλίου, Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, με αφορμή την 97η επέτειο των τραγικών γεγονότων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Θα παραστούν επίσημοι προσκεκλημένοι από την Πρεσβεία της Αρμενίας και την Αρμενική Εκκλησία. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο
Dr Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός ερευνητής και βαθύς γνώστης του Παρευξείνιου Ελληνισμού, που θα αναπτύξει το θέμα : "Το Χριστιανικό Ολοκαύτωμα στην Ανατολή".

Θα ακολουθήσει ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Χαμαζγκαϊν" και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο που βρίσκεται στην αυλή της Αρμενικής εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς