Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ''

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης ΄΄ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ΄΄  ευχαριστεί θερμά το παιδικό τμήμα του συλλόγου, που αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο από τα μαθήματα και το παιχνίδι του, καθώς και όλους όσους  συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση των δύο υπέροχων παιδικών θεατρικών παραστάσεων,  την  Κυριακή  18 Μαρτίου 2012 στο Κινηματοθέατρο ΄΄Αλ.Μινωτής΄΄  του δημαρχείου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.
 
Ως σύλλογος με πολλές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες θέλοντας να συμβάλει στην διατήρηση της πολιτισμικής της κληρονομιάς, τόλμησε  να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό ώστε μέσα από το παιχνίδι και το θέατρο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για την ποντιακή γλώσσα και την οικολογική συνείδηση.

Οι δύο παραστάσεις ήταν:
α)  ΄΄Ο Χαμαιλετάρτς και ο πάρδον΄΄  ( O Μυλωνάς και ο γάτος) Έργο:  Ο μύθος του Αισώπου στην Ποντιακή Διάλεκτο από το Εργαστήρι Ποντιακής Διαλέκτου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε επιμέλεια Κυριλλίδου Ουρανία.
 
Και                                                                                                                                                                    
 β)  ΄΄Η Ντενεκεδούπολη΄΄ ΄Εργο: ( Μια πολιτεία αλλιώτικη από τις άλλες … φτιαγμένη ολόκληρη από τενεκέδες … )Κουκλοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου σε διασκευή της Γεωργίας Παυλίδου.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρευρέθησαν και με το θερμό τους χειροκρότημα αντάμειψαν τις προσπάθειες των παιδιών μας.
Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.


ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ''ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ''
26ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22
56122 ΜΕΝΕΜΕΝΗ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. - FAX : 2310-742777
email: epm@pontioimenemenis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς