Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

" ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ ΕΦΤΑΝΕ ΠΑΡΑΚΑΘ' "Λαλούμε σας σο Παρακάθ᾽εμούν! Θα είναιτε τη Σάββαν 28 τ᾽Aπριλή 2012. Ελάτεν ας τραγοδούμαι εντάμαν, ας τρώγουμαι και ας πίνουμαι πατρίδας φαΐα......χαψία, στίπα, ταν, βαρένικα και έμνοστον σορβάν!
Να είστουν ουλ΄εκεί!

Σουμάν᾽εμούν ασήν Ελλάδαν Γιώτης Γαβριηλίδης.

Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας Liebigstr. 120, 50823 Köln

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς