Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΠΑΡΑΚΑΘ ΟΚΤΩΒΡΗ 2011

Την Κυριακή 9 του Οκτώβρη η Εύξεινος Λέσχη διοργάνωσε ποντιακό γλέντι στην κοσμική ταβέρνα «Νικόλας» στην Αγία Κυριακή Τρικάλων.

Το γλέντι είχε σκοπό την σηματοδότηση της έναρξης των δραστηριοτήτων του συλλόγου για τη νέα χρονιά και το αντάμωμα των μελών και των φίλων.

Με καλό φαγητό, κρασί και υπό τους ήχους της ποντιακή λύρας στήθηκε ένα όμορφο γλέντι που κράτησε με αμείωτο κέφι και πολύ χορό μέχρι αργά.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής Καρδιολογίας κύριος Γιώργος Παρχαρίδης καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κος Λεωνίδας Σαρβανίδης καθώς και η κυρία Αργυροπούλου Ελένη, περιφερειακή σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.

Στο χαιρετισμό του ο Κύριος Παρχαρίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους σημαντικότερους των στόχων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας , αρχής γενομένης με το μείζον θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και στην διάδοση της γνώσης αυτής μέσα από την εκπαίδευση και το μάθημα της Ιστορίας. Αναφέρθηκε δε και στην στόχευση της διατήρησης κι ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που οι πρόσφυγες άφησαν πίσω τους έπειτα από αιώνες παραμονής στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας. Μιας κληρονομιάς πολύ σπουδαίας τόσο σε Πανελλήνιο όσο και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κύριος Παρχαρίδης μετά το πέρας του γλεντιού επισκέφθηκε στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και προσωπικά ευχαρίστηκε εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, τον κύριο Φαλτάκα , ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην προσπάθεια της Ευξείνου Λέσχης ώστε να υπάρχει σήμερα στην καρδιά της Θεσσαλίας ένα μνημείο που να μαρτυρά τη Γενοκτονία του Λαού μας.

Ο πρόεδρος της Εύξεινου Λέσχης Τρικάλων διδάκτωρ Κτηνιατρικής, κύριος Κοσμάς Αποστολίδης, η Γραμματέας του Συλλόγου δεσποινίς Παπαδοπούλου Νόπη και το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, ευχαριστούν θερμά τους επίσημους προσκαλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς και όλα τα μέλη και φίλους του συλλόγου που τόσα χρόνια βρίσκονται δίπλα του. Ευχαριστούν επίσης τους συντελεστές του όμορφου αυτού γλεντιού, τις αδελφές Κυριακίδη, που ήρθαν από τα Γρεβενά και κράτησαν το μουσικό μέρος του προγράμματος και τον Σύλλογο Ποντίων φοιτητών Λάρισας που ευγενικά συμπαρίσταται σε κάθε εκδήλωση.

Για το ΔΣ

Σαββίδου Λένα

Υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς