Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο ΡΑΔΙΟ ΗΧΩ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΟΝΤΟΣ ΕΝ ΑΣΤΡΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟΝ
τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 18.00μ.μ. - 19.00μ.μ. η συνέντευξη (ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΗΧΩ 92.00fm , www.hxo.gr ) του Γιώργου Κυριακίδη με το Φάνη Μαλκίδη για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πολιτισμός, Ιστορία, Γενοκτονία, Προσφυγιά και Μέλλον, είναι μερικά από τα σημεία της συνέντευξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς