Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Με Ποντιακή Σέρρα η έναρξη του Πανελλήνιου Παιδικού Τουρνουά Πάλης
Την περασμένη Κυριακή στις 9 Οκτωβρίου 2011, στην πόλη των Τρικάλων, διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά, από τον ΑΠΣ Τρίκαλα το Πανελλήνιο Παιδικό Τουρνουά Πάλης με κυρίαρχο σύνθημα «Από την αλάνα στην Παλαίστρα». Η τελετή έναρξης ήταν μια δυνατή και φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή όταν Πόντος και Θράκη έσμιξαν την παράδοση τους στους περήφανους χορούς και η Πάλη την αρχαία καταγωγή της.
Υπό τους ήχους της Ποντιακής Λύρας Πόντιοι πυρριχιστές χόρεψαν την Ποντιακή Σέρρα ενώ μπροστά τους, αθλητές παλαιστές «χόρευαν» το δικό τους άγριο χορό. Την λύρα διαδέχθηκε η γκάιντα και τρεις Θρακιώτες μάγεψαν το κοινό με το λεβέντικο χορό τους , Τσέστο .
Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων και ο σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας συμμετείχαν στην έναρξη της τελετής με τα χορευτικά τμήματα παραστάσεων και παρουσίασαν τους χορούς από Πόντο και Θράκη .


Για το ΔΣ
Υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
Σαββίδου Λένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς