Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011 θα διεξαχθεί η 3η “Ευξείνειος Στράτα” – περίπατος δρόμου στην μνήμη του Κουκίδη Κωνσταντίνου . Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης ήταν εκείνος ο Έλληνας εύζωνας ποντιακής καταγωγής ο οποίος φύλαγε σκοπιά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης το πρωί της 27ΗΣ Απριλίου 1941 κατά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Όταν διατάθηκε από Γερμανό αξιωματούχο για την υποστολή και παράδοση της ελληνικής σημαίας που κυμάτιζε στην Ακρόπολη , ένοιωσε αβάσταχτη ατίμωση , τυλίχθηκε με αυτήν , σαν σάβανο, και θυσιάστηκε πηδώντας από τον Ιερό Βράχο.

Η “Ευξείνειος Στράτα” σκοπό έχει να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να τιμήσουν την ηρωική θυσία εκείνου αλλά και όλων όσων θυσιάστηκαν για τα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου και ταυτόχρονα να μαρτυρήσει την μακρά και εξοντωτική στράτα που ακλούθησαν οι πρόσφυγες το 1922.

Αφετηρία και τερματισμός του περιπάτου θα είναι το Μνημείο ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ στο Αργος Ορεστικό , με ώρα εκκίνησης στις 5:00μ.μ. Η διαδρομή του περιπάτου θα είναι περιμετρικά του Άργους Ορεστικού , με συνολική απόσταση περίπου 5 χλμ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι.

Με τιμή,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς