Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν κατά Σαρκοζί με φόντο την αρμενική γενοκτονία«Ανέντιμος» ο Γάλλος πρόεδρος

Στην αντεπίθεση ο Ερντογάν κατά Σαρκοζί με φόντο την αρμενική γενοκτονίαΑπό το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν απάντηση στον Νικολά Σαρκοζί για το κάλεσμα που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα από το Ερεβάν στην Άγκυρα να αποδεχθεί τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. «Στην πολιτική πάνω απ' όλα είναι απαραίτητη η εντιμότητα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Γαλλίας για «διπλή, τριπλή, πενταπλή γλώσσα»...

«Ο Σαρκοζί χρησιμοποιεί γλώσσα διαφορετική στη Γαλλία, διαφορετική στην Αρμενία και εντελώς διαφορετική στην Τουρκία. Είναι μια διπλή, τριπλή, πενταπλή γλώσσα. Στην πολιτική πάνω από όλα είναι απαραίτητη η εντιμότητα» τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η έκκληση του Νικολά Σαρκοζί προς την Τουρκία για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας εντάσσεται κατά τον Ερντογάν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία.

«Υπάρχουν 600.000 Αρμένιοι στη Γαλλία, αλλά επίσης και 500.000 Τούρκοι. Για να φέρει κανείς τον τίτλο του προέδρου χρειάζεται να σκέφτεται τις επόμενες γενιές και όχι απλώς τις επόμενες εκλογές» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πέραν της έκκλησης προς την Τουρκία για αποδοχή της ιστορίας της, ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα από την αρμενική πρωτεύουσα ότι η Τουρκία είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά δεν έχει θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά το αρμενικό ζήτημα, ο Σαρκοζί διεμήνυσε πως αν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε αυτή τη «χειρονομία ειρήνης», το Παρίσι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

Πηγή : http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4664212

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς