Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου "Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου"

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίμνης, ο Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών και η Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών σας προσκαλούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 12.00 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας (Δημαρχείο, ισόγειο) στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Βαρβάρας Χαραλαμπίδου με τίτλο: «Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου» και στην έκθεση φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο της καθηγήτριας κ. Ελπίδας Αθανασιάδου με θέμα: «Αρωθυμώ και Αναστορώ».


Θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο της καθηγήτριας Ελπίδας Αθανασιάδου με θέμα : "Αρωθυμώ και Αναστορώ".

Πηγή : http://www.pontosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς