Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Οσήμερον τρανόν χαράν...


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Οσήμερον τρανόν χαράν... 
Παραδοσιακός ποντιακός γάμος στο Βαρούσι, την παλιά πόλη των Τρικάλων, αυτή την Κυριακή 10 Ιουνίου. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Τρικάλων «Το Βαρούσι», στα πλαίσια διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διοργανώνει με την «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» αυτή την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 εκδήλωση με τίτλο : «Οσήμερον τρανόν χαράν…».  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας στο Βαρούσι Τρικάλων στις 20:30 μ.μ. και περιλαμβάνει έθιμα, τραγούδια και χορούς του ποντιακού γάμου, τα οποία θα παρουσιάσει η χορευτική ομάδα της «Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων». Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα έθιμα «γαμοστόλ’», «στόλιγμαν», «θήμιγμαν», «αποκαμάρωμαν», «χαρ’» και ποντιακοί χοροί με συνοδεία μουσικών. Η γαμήλια πομπή θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο του Δήμου Τρικκαίων στις 19:00 μ.μ. και με χορούς και τραγούδια συνοδεία μουσικών θα περάσει από τα στενά της παλιάς πόλης για να καταλήξει στο χώρο της εκδήλωσης. Είστε όλοι καλεσμένοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς