Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «τα παιδιά κοντά στην παράδοση» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ» σε συνεργασία  με τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος και το Σύλλογο Εδεσσαίων Καλλιτεχνών «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ».


Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 το απόγευμα, ο χώρος του Συλλόγου «ΑΠΕΛΛΗΣ», στην περιοχή του υπαίθριου μουσείου νερού του πάρκου καταρρακτών, γέμισε με παιδικές φιγούρες, που, με πινέλα στα χέρια, αποτύπωναν τις σκέψεις τους για την Ελληνική παράδοση και έδιναν χρώμα στη φαντασία τους, κάτω από την επίβλεψη και με την καθοδήγηση των Εδεσσαίων Καλλιτεχνών του Συλλόγου ΑΠΕΛΛΗΣ. Οι διοργανωτές είχαν ετοιμάσει παραδοσιακές γωνιές με αντικείμενα και μουσικά όργανα της πατρίδας μας, με σκοπό να διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών και να δώσουν στην εκδήλωση το ύφος που τη χαρακτηρίζει. Τελικά οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Οι καλλιτέχνες εξήγησαν στα παιδιά τον τρόπο ανάμειξης των βασικών χρωμάτων για τη δημιουργία νέων και τη χρήση των πινέλων και όλα μαζί συνεργάστηκαν για να «χρωματίσουν» τη φαντασία τους πάνω σε μια κοινή επιφάνεια μουσαμά.
Οι δημιουργίες των παιδιών θα «στολίσουν» το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση που ετοιμάζει ο Ποντιακός Σύλλογος της Έδεσσας, για τις 18 Αυγούστου 2012 στην περιοχή «πασά – τσαΐρ», με τη συμμετοχή των παιδικών χορευτικών των Συλλόγων και Μακεδονικής και Ποντιακής ορχήστρας.
Στην καλοκαιρινή αυτή εκδήλωση, ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας,  έχει προσκεκλημένο το μικρότερο σε ηλικία πόντιο καλλιτέχνη, τον εξάχρονο Σιμάκο Junior  που θα τραγουδήσει με τη συνοδεία του πατέρα του Σίμου Σπυριδόπουλου στη λύρα και, σίγουρα,  θα συνεπάρει το κοινό της Έδεσσας με τις δυνατότητες του. Θα ακολουθήσει Μακεδονικό γλέντι με την ορχήστρα του Μ. Αλεξάνδρου και Ποντιακό με τους Γιάννη Θεοδωρίδη στο τραγούδι και Κυριάκο Αντωνιάδη στη λύρα.


Από το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς