Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

ΛΑΛΕΜΑΝ ΤΗ ΠΑΡΧΑΡΟΜΑΝΑΣ

Η Ένωση Ποντίων Ματσούκας σας καλεί την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, εορτή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, στην αναβίωση του εθίμου : "ΛΑΛΕΜΑΝ ΤΗ ΠΑΡΧΑΡΟΜΑΝΑΣ", στα παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Πρόγραμμα:

Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα.
Θα ακολουθήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με πολλούς νέους και παλιούς πόντιους καλλιτέχνες.

Ένωση Ποντίων Ματσούκας
Ολύμπου 66 Τ.Κ. 54630
Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 238086

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς