Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση «Όταν η νέα γενιά συναντά την παράδοση

Δελτίο τύπου 

Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 στο συνεδριακό κέντρο Μεταμόρφωσης «Κτήμα Δηλαβέρη» ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης πραγματοποίησε, για πρώτη φορά, τελική εκδήλωση με τίτλο «Όταν η νέα γενιά συναντά την παράδοση». Δόθηκε ο τίτλος αυτός στην εκδήλωση γιατί όταν η νέα γενιά δεν αφήνει πίσω της την παράδοση αλλά, αντίθετα, την συναντά και την πάει ένα βήμα παραπέρα, συμβαίνουν υπέροχα πράγματα. Δεν την προσπερνά, την βάζει στην ψυχή της για να την  μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν ο σύλλογος να παρουσιάσει το έργου του στο ευρύ κοινό. Έτσι η δουλειά του κάθε τμήματος κολλήθηκε  κομμάτι – κομμάτι και, σαν ένα μεγάλο πάζλ, συνέθεσε μια όμορφη γιορτή που παρακολούθησε ο πατέρας Βασίλειος Χριστίδης, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κύριος Μιλτιάδης Καρπέτας με τους αντιδημάρχους κο Ηλιόπουλο και κο Κολοβό, ο πρόεδρος της ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κύριος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, εκπρόσωποι πολλών συλλόγων ποντιακών και μη, και πλήθος κόσμου όπου κυριολεκτικά γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του συλλόγου κύριο Θοδωρή Αμανατίδη και το Δήμαρχο Μεταμόρφωσης.
Το τμήμα «Ποντικά Δρώμενα και Αναγνώσεις»  του συλλόγου παρουσίασε την θεατρική παράσταση με τίτλο «Ήνταν λέει η γυναίκα μ’» την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο υπεύθυνος του τμήματος κύριος Κυριάκος Σαχανίδης. Όλοι ενθουσιάστηκαν με τους «ηθοποιούς» και γέλασαν πολύ με τις ατάκες και τις εκφράσεις των ηθοποιών.Παιδιά της ίδιας ομάδας απήγγειλαν ποιήματα του κυρίου Κυριακού Σαχανίδη και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στους θεατές.
Αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν τα παιδιά του καλλιτεχνικού εργαστηρίου, τα οποία παρουσίασαν την θεατρική παράσταση «δημόσιος υπάλληλος» σε σκηνοθεσία της υπεύθυνης του τμήματος κυρίας Ψυλλάκης Θεανώ.  Τα παιδιά κατάφεραν να κάνουν το κοινό να συγκινηθεί με την παρουσία τους στη σκηνή.
Μια ξεχωριστή χορογραφία είχε σειρά μετά με ζευγάρια γονέα – παιδί παρακολούθησαν οι θεατές με έκπληξη αλλά και χαρά.
Το τμήμα εκμάθησης χορών από όλη την Ελλάδα με υπεύθυνο τον κύριο  Σταύρο Ψυλλάκη μας ταξίδεψε σε πολλά μέρη με την μουσική, το χορό και το τραγούδι.
Με τις υπέροχες μελωδίες από τη λύρα του κυρίου Κωνταντίνου Φωτιάδη και τη συνοδεία του νταουλιού του κυρίου Παύλου Φωτιάδη ξεκίνησε το ταξίδι στην αλησμόνητη πατρίδα μας. Τα παιδιά του μικρού χορευτικού, με υπεύθυνο τον κύριο Παναγιώτη Ψυλλάκη, παρουσίασαν χορούς και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου. Τα παιδιά του μεγάλου χορευτικού γέμισαν την σκηνή, και συνέχισαν τους χορούς. Την λύρα συνόδεψαν παιδιά που έπαιζαν νταούλια από το τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων με υπεύθυνο τον  κύριο Παύλο Φωτιάδη.
Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποντιακά εδέσματα, που μαγείρεψε η ομάδα εκμάθησης ποντιακών φαγητών και να δροσιστούν με «Ταν» συνεχίζοντας το ταξίδι στον Πόντο και γευστικά.
Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης ζήτησε και πήρε το λόγο και ευχαρίστησε όλους αυτούς που κατάφεραν να πάνε την εκδήλωση ένα βήμα παραπέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις.
Τέλος το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου και τα μέλη του εύχονται σε όλους τους φίλους του και τους ανθρώπους που πρεσβεύουν την παράδοση Καλό Καλοκαίρι !!!

***Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης  μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου www.facebook.com/efxsinospontos



Με εκτίμηση
  
 Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς