Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν ΤΡΙΚΑΛΩΝ 19η ΜΑΙΟΥ. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ως απότιση φόρου τιμής στην Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Εύξεινος Λέσχη διοργανώνει  σχετική εκδήλωση και σας προσκαλεί την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 στο Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου. Ώρα προσέλευσης 20.00 μμ.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το επικό ποίημα του βουλευτού και οραματιστή της ανιστόρησης της Μονής Σουμελά στην Ελλάδα, Φίλωνα Κτενίδη, 
«Η Καμπάνα του Πόντου».

Επίσης θα γίνει ομιλία από την πρόεδρο του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής μέσα από μαρτυρίες Τούρκων αξιωματούχων, συμμάχων αυτών και ανεξαρτήτων παρατηρητών».

 
Μετά τιμής για το ΔΣ
 
         Η Πρόεδρος                                                        Η γραμματέας
                                                                                   
               Σαββίδου Λένα                                                    Παπαδοπούλου Νόπη



ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ
& ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 28
42100 ΤΡΙΚΑΛΑ
Τηλ & fax : 2431074588
www.efxeinostrikalon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς