Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Μνήμες Πόντου: Τα παντιακά σωματεία Καστοριάς τιμησαν τη γενοκτονία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 η κεντρική ομιλία με θέμα: "Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού", ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Καστοριάς για τα 93 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου Φωτεινής, με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Φώτη Τριανταφυλλίδη.
Στη ομιλία του ο δάσκαλος έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του Πόντου παρουσίασε σπάνια ντοκουμέντα, ενώ αναφέρθηκε σε μαρτυρίες που του είχαν εκμυστηρευτεί, παλαιότερα, πρόσφυγες οι οποίοι δε βρίσκονται πλέον στην ζωή.

Η συγκινητική βραδιά πλαισιώθηκε με προβολή ταινίας από τον Πόντο όπως είναι σήμερα και ολοκληρώθηκε με το Πυρρίχιο χορό.

Περισσότερες Φωτογραφίες ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς