Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.


ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
19  ΜΑΙΟΥ. ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:
 14-17 Μαΐου 2012
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών στους μαθητές του ν. Τρικάλων.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 19η Μαΐου ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων οργανώνει προβολές του ντοκιμαντέρ «Τα Χνάρια των Αργοναυτών», για τους μαθητές των σχολείων του νομού Τρικάλων.
Οι προβολές θα γίνονται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου, κατά τις πρωινές ώρες από τις 14 έως και τις 17 Μαΐου 2012 με είσοδο ελεύθερη στους μαθητές των σχολείων.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού  του  Δήμου Τρικκαίων
Πέμπτη 17 Μαΐου 2012
Κεντρική εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μύλου Ματσόπουλου, ώρα 20:00μμ
-Παρουσίαση  του επικού ποιήματος του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου», από το Τμήμα Εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων.
-Ομιλία από την πρόεδρο του συλλόγου κα Σαββίδου Λένα με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής μέσα από μαρτυρίες Τούρκων αξιωματούχων, συμμάχων αυτών και ανεξαρτήτων παρατηρητών».
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων.
 Σάββατο 19 Μαΐου 2012
Συμμετοχή του συλλόγου στην Πανελλαδική Κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θεσσαλονίκη. Πλατεία Αγίας Σοφίας . 19.30μμ. 

Κυριακή 20 Μαΐου 2012
 Συμμετοχή στον εορτασμό της 19ης Μαΐου που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
-Αποστολή τιμητικού αγήματος και ομιλία της προέδρου κας Σαββίδου Λένας στη δοξολογία που θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, ώρα 10.25 πμ
- Κατάθεση στεφάνου στην επιμνημόσυνη δέηση που θα αναπεμφεί από τον Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κκ Αλέξιο μπροστά στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην πλατεία Συνοικισμού (Μικράς Ασίας).
 Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ώρα 09:00πμ - 13:00μμ.


Για το ΔΣ


                                     Η Πρόεδρος                                                 Η γραμματέας
                                    Σαββίδου Λένα                                       Παπαδοπούλου ΝόπηΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόντος

Ο Πόντος είναι η ελληνική ονομασία της γεωγραφικής περιοχής των ΒΑ. ακτών της Μικράς Ασίας, η παράλια περιοχή της Καππαδοκίας, ανατολικά της Παφλαγονίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία. Η γεωγραφική θέση του Πόντου ορίζεται δυτικά από τον ποταμό Παρθένιο της Βιθυνίας, νότια από την οροσειρά Ολγασύς, ανατολικά από τη λεγόμενη Μικρή Αρμενία και βόρεια από τη θάλασσα του Ευξείνου Πόντου που σήμερα ονομάζεται Μαύρη Θάλασσα (τουρκικά: Καρά-Ντενίζ).
Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, ξαναϋπήρξε ως ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ΄ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς